Нинова активира КЗП срещу служебното правителство!

Комисията се оплака от политически натиск заради райския газ

Ръководството на Комисията за защита на потребителите, назначено от Корнелия Нинова, се оплака от политически натиск и саботиране на работата й от страна на служебния министър на икономиката.

„От служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е постъпил сигнал до Инспектората на минитерството на икономиката, че КЗП няма компетенциите да направи разследване за продажбата на райски газ, нито да следи цените и затова е поискал проверка на работата на комисията“, заяви пред журналисти председателят на комисията Иван Френкев.

Според него ситуацията била безпрецедентна – „някой търси отговорност от КЗП защо си върши работата“.

Шефът на КЗП припомни, че темата за райския газ бе повдигната от омбудсмана Диана Ковачева, която с писмо до КЗП е поискала да се осъществи надзор над продажбата на опасната стока. „При липса на изрично секторно законодателство се прилага общия закон. Темата с райския газ е от голям публичен интерес. Благодарение на бързите проверки, продажбата на райски газ беше ограничена“, коментира Френкев.

Впоследствие вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова предложи поправка в Закона за здравето и Закона за закрила на детето, която бе приета на едно от последните заседания на 47-мия парламент.  Така след поправките в закона, отговорност за проверките за продажбата на райския газ вече носи Министерството на здравеопазването.

„Има политически натиск върху комисията и опит да се осъществи регрес по отношение на работата. КЗП се ползва с високо доверие като обществен орган“, заяви още председателят ѝ. Според него чрез назначаване на проверка служебният министър на икономиката се опитвал да дискредитира предишната власт и ръководство. Припомняме, че до преди два месеца председател на КЗП бе Димитър Маргаритов, който после стана заместник на Корнелия Нинова.

Инспекторътат на МИИ ще започне проверка и на правомощията КЗП по отношение на инспекциите как се провеждат промоциите в магазините, обясни Френкев. „За нас тази проверка е изключително нелепа. Точно тези дейности са част от нашите правомощия“, посочи шефът на КЗК.

Той обясни, че втора точка в сигнала на министъра към инспектората е по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която тече вече 6 седмици. „В България има пазарна икономика и КЗП не се меси в ценообразуването, но като комисия сме длъжни да следим дали при прилагането на антикризисните мерки и при обявяването на промоции, потребителите са защитени и дали са правилно обявен“, обясни Френкев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *