Гавра! ГЕРБ обяви българите във Волуяк за цигани

Част от посланията по време на тази кампания бяха истинско изпитание – заяви на извънреден брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на партията Томислав Дончев. – Ние водихме конвенционална кампания. Опитвахме се да убеждаваме гражданите в качеството на нашите кандидати, предимството на програмите, които са разработили, утвърждавахме цели, принципи, конкретни проекти, не сме водили ГМО кампания, не сме използвали неполитически аргументи, не ни е било цел и приоритет да маскарим другите. Лошото е, че голяма част от опонентите ни не използваха политически аргументи. Започнаха с митове, че ще вземат на хората децата и ги завършваме с митове от друг характер. Това да се правят политики е ерозирало. Няма друг инструмент обществото да управлява себе си. Трябва да съхраним доверието в изборния процес и в изборните администрации. Изборните администрации не са на управляващите. Какво правим, ако по дефиниция подлагаме на съмнение изборните резултати? Имаме нужда от консенсусно мерило какъв е резултатът, в противен случай стигаме до абсурди. Трябва ни измерител – да е ясно по какъв начин четем резултатите“.

„Отсега виждам опити да се подгрее атмосферата за неделя вечерта. Отсега виждам как някой ще се обяви за победител и как някой друг ще е виновен. Това си е чист когнитивен дисонанс – каза още Дончев. – Освен това трябва да запазим някакви разлики. Ако всичко е изпапано с кал, по какво ще се мерим – кой е по-малко оцапан. Не забравяйте, че трябва да живеем заедно и след изборите идва по-трудната част. Искрено се надявам това високо ниво, което имаме в момента, да спадне и да се върнем към нормалността“.

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов пък каза:

В началото на предизборната кампания ние ясно и точно заявихме с какви цели влизаме в предизборната кампания за местните избори. Обявихме, че какво винаги досега, ще водим ясна, точна и позитивна предизборна кампания и няма да влизаме в компроматни битки. За нас това не е битка, а показване на свършени резултати от нашите кандидати за кметове на общини и кандидатите за общински съветници, с ясна и точна визия за това какво можем да предложим на българските граждани за развитието на общините.

Само преди няколко дни обявихме, че за пореден път се готви нещо гнусно, некоректно и абсолютно несъвместимо с принципите на водене на предизборната кампания. Историята показва, че това не се случва за първи път, това нещо е стил и има своето продължение в сегашната кампания, но ние не сме част от тази компроматна война. Искаме ясно и точно да заявим, че ГЕРБ участва в тази кампания със своите послания, своите политики, със със своето лице, със своите кандидати. По този начин ние за пореден път показахме, че сме национално отговорна политическа партия и работим за интересите на българските граждани и развитието на българските общини“.

„Ставаме свидетели на симптоми политическа дезориентация от страна на колегите от БСП – заяви пък Тома Биков. – Цяла седмица се обяснява как те са победили, а ние загубили. Навсякъде, с малки изключения, ГЕРБ е първа политическа сила и в общинските съвети, и в битката за кметове. Колегите от БСП не правят разлика между победа и загуба. Резултатите с европейските избори са сходни и общото между тях е, че ГЕРБ е на първо място, а БСП на второ. Ние правим много сериозен анализ на резултатите и си вадим поука. Надявам се и БСП да правят това. Хвърлянето на обвинения, създаването на митове и дискредитирането на изборния процес ще бъде загуба за всички нас – и за партиите, и за хората, и за медиите“.

Той коментира и една от причините за пресния скандал между премиера Борисов и кандидат-кмета в София Мая Манолова:

„През цялата кампания следим изявите на г-жа Манолова. Нейният пресцентър всеки ден публикува редица съобщения за срещи с граждани, а единственото място, за което нямаше прессъобщение, беше Волуяк. Това прессъобщение беше разпратено днес, след серия от въпроси, затова и ние се усъмнихме. Това беше единствената среща, която не беше анонсирана от г-жа Манолова“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *