Седесари пускат позиви по кутиите, плашат с „червено гето“. А точно сините презастроиха

Какво показва броят гласове за кандидат-кметовете

Тестета от позиви, извадени на принтер, са натъпкани в пощенските кутии на жителите на район „Изгрев“ в София, разхвърляни във входове и магазини из кварталите „Изгрев“, „Изток“ и „Дианабад“.
Текстът гласи: „Хора, събудете се! Гласувайте! Живеете в най-елитния квартал на София. Утре да не се събудят децата Ви в червено гето!“. Позивите са подписани със „Седесари от район „Изгрев“.

В района има балотаж и води кандидатът за кмет на БСП д-р Делян Георгиев с 3220 гласа, втори е досегашния кмет Цветомир Жеков от ГЕРБ с 3158 гласа. Кметът се добра до балотажа в остра конкуренция с Филип Симеонов от „Демократична България“, който събра 2928 гласа.

Тази оспорвана битка е паникьосала кварталните седесари, за да излязат с такъв позив. Впрочем, подобен позив беше напускан по кутиите на жителите и преди първия тур, в който, тогава на жълта хартия и отпечатан в печатница се предупреждаваше да не избират кандидат на БСП, защото бил доктор и не разбирал, трябвало да му назначат помощници и т. н.

Идеята в позива, че кварталът е най-елитният на София, а може да се превърне в „червено гето“ надминава параноята и на ранното СДС от 1990 г., когато София беше синя.

Жителите на квартала знаят, че той е станал елитен (дали най-елитния, е спорно), защото е построен като такъв още по времето на социализма, свободна застройка със зелени площи между блоковете, няма гъстота на застрояване. А точно, когато сините започват да управляват столичната община и район „Изгрев“, започва и сгъстяване на застрояването на квартала за сметка на зелените площи, за което многократно жителите на кварталите са протестирали, в повечето случаи напълно безуспешно. Засега квартал „Изток“, примерно, не го е сполетяла съдбата на „Лозенец“, само заради кризата през 2009 г., неголемите реституционни претенции и спорове за собственост на земя, в сравнение с други квартали.

Но застрояването на кварталите в район „Изток“ носи всички белези на „синьо гето“, ако може така да се нарече удовлетворяването на всички инвеститорски амбиции. Както е известно сегашният главен архитект и управляваната от ГЕРБ община промениха статута на много територии в района и те вече могат да се застрояват. Превръщането на кварталите в гето тепърва предстои, именно под управлението на ГЕРБ.

Изборите в район „Изгрев“ ще се решат с гласовете на „Демократична България“. Те са гласове на бивши седесари – ДСБ, „Да, България“. Може да се очаква, че по-голямата част от тях ще отидат за кандидата на ГЕРБ. Вечерта преди деня на размисъл по жилищните блокове в район „Изгрев“ беше разпространен нов позив – призив от „Демократична България“ да се гласува против БСП. Както в момента отделни известни привърженици на „Демократична България“ заявиха подкрепата си за Йорданка Фандъкова. На среща на артисти, певци и др. културни дейци с Йорданка Фандъкова Найо Тицин я нарече „истински меценат, не само управленец“. В какво точно се състои меценатството на Фандъкова (тя не е давала собствени пари за културата), е отделен въпрос. Но като резултат от качествата й на управленец в София цари истинска строителна вакханалия, всяко празно място се застроява, а много от новопостроените жилищни и офис сгради стоят празни с години.
За сметка на това родители не могат да си вредят децата за детски градини и училища.
В града цари политическа запалянковщина и се прави политически избор, а не за кмет, който да управлява прагматично.

Самият факт, че за кмет на София имаше 20 кандидати, показва, че става дума за политическо съревнование, в което някои участват, само за да си направят реклама, като стъпало към други политически амбиции.

Ето списъкът на кандидатите с броя на получените гласове, от който се виждат шансовете за балотаж и пълната липса на шансове за повечето кандидати в това съревнование.

161 909 гласа – Йорданка Фандъкова ГЕРБ, СДС (36.37%)

123 714 гласа Мая Манолова независим (27.79%)

54 330 гласа Борислав Игнатов „Демократична България“ (12.20%)

47 936 гласа Борис Бонев независим (10.77%)

17 377 гласа Ангел Джамбазки ВМРО (3.90%)

10 315 гласа Не подкрепям никого (2.32%)

6396 гласа Волен Сидеров АТАКА (1.44%)

3627 гласа Десислава Иванчева Християндемократическа партия (0.81%)

2940 гласа Минчо Христов коалиция Алтернатива на гражданите (0.66%)

2763 гласа Тончо Токмакчиев Партия на Зелените (0.62%)

2711 гласа Николай Дренчев „Възраждане“ (0.61%)

2527 гласа Тодор Славков „Напред България“ (0.57%)

1643 гласа Пламен Христов „ВОЛЯ“ (0.37%)

1369 гласа Георги Кадиев ПП „Свобода“ (0.31%)

1331 гласа Валери Григоров коалиция „Ние, Гражданите“ (0.30%)

1205 гласа Стефан Иванов НФСБ, БДС „Радикали“ (0.27%)

879 гласа Диана Димитрова БЗНС (0.20%)

873 гласа Радослав Каратанчев независим (0.20%)

471 гласа Георги Георгиев Българско национално обединение (0.11%)

454 гласа Петър Клисаров „Пряка демокрация“ (0.10%)

428 гласа Младен Младенов Национална републиканска партия (0.10%)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *