В Нагорни Карабах няма да има турски миротворци

По време на традиционния седмичен брифинг на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявленията на Турция и Азербайджан относно амбицията на турската страна да участва в руската миротворческа операция в Карабах.

Мария Захарова отново подчерта, че в Нагорни Карабах няма да бъдат изпращанимиротворчески подразделения на Турция отговаряйки на въпроса на българската редакция на News Front.

NF: Зачестиха изявленията на отделни турски и азербайджански политически фигури, относно това, че Турция настоява да има мобилна функция в Центъра за наблюдение и като цяло очаква да има същата роля наравно с Русия.  Какво ще бъде турското присъствие в региона и какви гаранции са предвидени, че турската страна ще спазва стриктно всички споразумения и няма да участва в каквито и да било военни действия или в миротворческата операция в Карабах?

Мария Захарова: Днес специално не ви запознах с оценките по нагорно-карабахското урегулиране, тъй като половината от двучасовото интервю с руския външен министър Сергей Лавров беше посветена на тази тема.  Той се спря много подробно на въпроса за руско-турското сътрудничество в региона. Мога да го повторя отново.

Границите на мобилността на турските наблюдатели се ограничават от географските координати, които ще бъдат определени за местоположението на руско-турския наблюдателен център, който ще бъде създаден на територията на Азербайджан.

В частта от територията, която не е приближена до Карабах и която допълнително ще бъде съгласувана за учреждяването на съвместен център за наблюдение, мониторинг.

Както знаете, беше подписан меморандум на нивото на министрите на отбраната на Русия и Турция.

Центърът ще работи изключително в дистанционен режим, като се използват технически средства за обективен контрол, включително безпилотни летателни апарати и други технологии, които позволяват да се определи ситуацията на земята в Карабах, предимно по контактната линия, и да се определи коя от страните спазва и коя нарушава условията по прекратяването на огъня и всички боеви действия.

Границата на мобилността на турските наблюдатели ще бъде ограничена от тези помещения, които ще бъдат разпределени на азербайджанската, подчертавам още веднъж, азербайджанска територия, а не на територията на бившия конфликт, за разполагане на руски и турски наблюдатели.

Също така външният министър на Русия коментира изявлението на турския външен министър, относно това, че ще работят на същото основание като руснаците.

Говорим изключително за самия център, който ще бъде разположен на територията на Азербайджан, без никакви мисии на посещение.
Действително в този център руски и турски наблюдатели, специалисти ще работят на една и съща основа, но се отнася изключително за работата в Центъра.

Никакви мироопазващи подразделения на Турция няма да бъдат изпращани в Нагорни Карабах.

И бих искала още веднъж да подчертая, че всичко е изложено по отношение на миротворците в съвместното изявление на лидерите на трите държави.

Освен това бих искала да насоча вниманието ви към текста на интервюто с външния министър Сергей Лавров, което е публикувано на уебсайта на министерството.

Ася Иванова-Зуан, Българска редакция News Front.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *