Нагорни Карабах вярва в руските миротворци и се опасява от присъствието на Турция в региона

Руските миротворци пристигнаха в района на Лачинския коридор вече заеха позиции по контактната линия на страните от конфликта.Столицата на Арцах, Степанакерт прие новината за влизането на руските миротворци с плаха радост и надежда…надежда за спиране на кръвопролитията.

Хората са уморени от война и разчитат на запазване на мира в зоната на конфликта.
Те обаче бяха разтревожени от новината, че Москва и Анкара са подписали споразумение за създаването на съвместен център за координация и наблюдение на режима на прекратяване на огъня. Според предварителните данни обаче говорим за наблюдатели, а не за въоръжен военен контингент.

По време на традиционния седмичен брифинг на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявленията на Турция и Азербайджан относно амбицията на турската страна да участва в руската миротворческа операция в Карабах.

Мария Захарова отново подчерта, че в Нагорни Карабах няма да бъдат изпращанимиротворчески подразделения на Турция, отговаряйки на въпроса на Българска редакция News Front.

NF: Зачестиха изявленията на отделни турски и азербайджански политически фигури, относно това, че Турция настоява да има мобилна функция в Центъра за наблюдение и като цяло очаква да има същата роля наравно с Русия. Какво ще бъде турското присъствие в региона и какви гаранции са предвидени, че турската страна ще спазва стриктно всички споразумения и няма да участва в каквито и да било военни действия или в миротворческата операция в Карабах?

Говорим изключително за самия център, който ще бъде разположен на територията на Азербайджан, без никакви мисии на посещение. Действително в този център руски и турски наблюдатели, специалисти ще работят на една и съща основа, но се отнася изключително за работата в Центъра.

Никакви мироопазващи подразделения на Турция няма да бъдат изпращани в Нагорни Карабах.

И бих искала още веднъж да подчертая, че всичко е изложено по отношение на миротворците в съвместното изявление на лидерите на трите държави.

Освен това бих искала да насоча вниманието ви към текста на интервюто с външния министър Сергей Лавров, което е публикувано на уебсайта на министерството.

В нощта на 9 ноември с посредничеството на Русия бе подписано споразумение между Армения и Азербайджан за пълно прекратяване на огъня и въвеждане на миротворци в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

Ася Иванова-Зуан,  Българска редакция News Front

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *