В Англия: Наказанието на България е смешно и срамно

БФС си приписа заслуги за избягването на по-тежки санкции за расистките обиди

Наказанието, което УЕФА наложи на България за расистките обиди в мача срещу Англия от квалификациите за Евро 2020, бе описано като „смешно“, „срамно“ и „жалко“ от английските медии. Европейската централа санкционира националния ни отбор да играе 2 мача без публика, като вторият е условно. Освен това БФС ще трябва да плати 85 000 евро глоба – 75 000 за расистките обиди от феновете и хвърлени предмети и още 10 000 заради освиркване на химна на съперника.

„Наказанието на България е смешно“, написа „Дейли мейл“, а „Сън“ го описва като „жалко“. „Срамното наказание на България доказва, че УЕФА просто не се интересува от битката с расизма“, се казва в коментар на таблоида, откъдето призоват УЕФА да прати случая в независима комисия и да наложи по-тежка санкция. Английските медии напомнят, че нападателят на Дания Никлас Бендтнер бе глобен със 100 000 долара и наказан за 1 мач заради това, че си показа боксерките с логото на букмейкър след гол на Евро 2012.

Две от организациите, които се борят с расизма – Kick it Out и Football Against Racism in Europe (FARE), също изразиха разочарованието си от наказанието и обявиха, че УЕФА е трябвало да накаже по-сериозно България. От Kick it Out обявиха, че са „разочаровани, но не изненадани“.

„УЕФА пропусна възможност да прати безкомпромисно послание срещу расизма и дискриминацията. Настоящите санкции, независимо колко „тежки“ са според УЕФА, очевидно не работят и дават малка вяра на жертвите, че могат да бъдат предпазени от подобно обидно поведение. Чувстваме, че целият дисциплинарен процес на УЕФА трябва да бъде преразгледан и ги призоваваме да обяснят как са взети решенията за санкциите за такива инциденти“, се казва в декларация от организацията.

Един от директорите на Kick it Out Трой Таунзънд заяви: „Те трябва наистина да погледнат себе си и да погледнат хората в тези комисии, които вземат решения, и да се запитат как са взети тези решения и дали наистина искат да изкоренят расизма? Или поне да му се противопоставят по най-добрия начин? В момента не мисля, че има човек, който да е уверен, че наистина го искат. Те са управляващ орган, имат възможност наистина да отблъснат това, но за съжаление говорим колко слаби са и как не са взели подходящите мерки.“

FARE, която имаше свои представители на трибуните на стадион „Васил Левски“ в София, също смята, че УЕФА не е взела адекватно решение. „Разочаровани сме, че България не е изключена от квалификациите за Евро 2020, имайки предвид предишните нарушение и очевидната неспособност да се справят с проблемите, които имат. Доказателствата от този мач щяха да оправдаят по-силен сигнал от европейския футбол срещу расизма“, се казва в съобщението от организацията.

Асоциацията на професионалните футболисти в Англия също критикува УЕФА. „Само с много по-силни мерки като изваждане на отбори може да се борим сериозно срещу проблеми като расизма“, се казва в съобщението й.

Вицепрезидентът на БФС в оставка Атанас Фурнаджиев призна, че наказанието е сравнително леко. „Съобразено е с дисциплинарния правилник. Няма нещо неочаквано. Разминахме се с минималното, което е предвидено в правилника на УЕФА“, заяви Фурнаджиев пред Канал 3.

БФС пък посочи работата си като една от причините да не бъде наложена по-тежка санкция. „Благодарение на усърдната и компетентна работа на администрацията на БФС и правните партньори на съюза, както и на перманентните усилия в борбата с расизма, ксенофобията и нетолерантността по трибуните, българският национален отбор избегна по-тежки санкции“, се казва в съобщение от футболния съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *