Върховни съдии започнаха акция за разпускане на ВСС

Гешев не е подавал заявка за охрана от Министерството на правосъдието, след като остана без Бюрото по защита

Съдии от Върховния касационен съд са започнали подписка с искане четиримата от съдебната квота във Висшия съдебен съвет да подадат оставка, съобщи „Лекс“. В момента това са само Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, тъй като през юни Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Според подписката оставките на четиримата ще са решаващи за прекратяване на мандата на този съвет, който е претърпял провал в разрешаването на важни за системата въпроси.

„Провалът на кадровия орган на съдебната власт, в който сме Ви гласували доверие да участвате, и необходимостта дейността му да бъде преустановена са единствената тема, която стои за обсъждане помежду ни сега.

Убедени сме, че съзнавайки високата си отговорност на представители на съдийската общност, ще подадете оставка. Това ще бъде решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет, защото администриращ съдебната власт колективен орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е напълно лишен от легитимност и не може да продължи да функционира“, се казва в подписката. Според съдиите провалът на ВСС е очевиден. Те изреждат всички пропуски на съвета, като подчертават и провала му „да убеди съдиите и обществото, че е способен да разбере какво в действителност означава професионализъм в прокурорската работа и да избере главен прокурор, в чиято компетентност, независимост и нравственост няма съмнение“.

„Част от Вас може би все още се заблуждават, че могат да преустановят провала. Дейността на този персонален състав на ВСС, неговите непрофесионални действия и бездействия категорично опровергават подобни илюзии. Достатъчно е всеки от Вас да си зададе в упор въпроса дали е готов да гарантира с авторитета и името си, че този Висш съдебен съвет ще избере председател на Върховния касационен съд, който няма да бъде подобие на избрания от него главен прокурор„, изтъкват съдиите.

Новоизбраният Управителен съвет на Съюза на съдиите в България (УС на ССБ) излезе с призив магистратите да подкрепят искането им за оставка на всички изборни членове на Висшия съдебен съвет, както и за бойкот на предстоящия избор на двама членове на ВСС на мястото на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

Ако все пак бъдат избрани приемници на Шекерджиев и Димитрова, в съвета ще има 24 души. (С един по-малко от конституционната уредба, тъй като парламентът така и не избра никого на мястото на Пламена Цветанова, след като тя напусна, за да стане зам.-главен прокурор на Иван Гешев.) Така, дори да се приеме, че четиримата съдиите да подадат оставка, в съвета пак ще има 20 души. За избора на председател на ВКС са нужни 17 гласа. А с отсъствието на Дишева и Керелска от съвета на практика ще изчезнат и малкото гласове срещу статуквото. Обикновено те и настоящият председател на ВКС Лозан Панов са единствената опозиция на лобито на главния прокурор.

в 46-ия парламент ДБ внесе промени в съдебния закон, които предвиждаха предсрочното разпускане на този състав на ВСС, но те минаха само на първо четене.

Открива се процедура за избор на приемник на Лозан Панов

В дневния ред на ВСС е включено стартиране на процедурата за избор на председател на ВКС, обяви днес министърът на правосъдието Янаки Стоилов. Мандатът на Лозан Панов изтича през януари 2022 г. Стоилов посочи, че няма амбиция той да номинира кандидат, макар и законът да му дава това право. Но подчерта, че ако види стойностна номинация в професионалните среди и обществото, която няма как да стигне до официална кандидатура, ще я издигне той. „Но не искам да влизам в капан някой да твърди, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на ВКС“, обясни той.

Гешев не е искал охрана от МП

Главният прокурор Иван Гешев не е подавал заявка за охрана от Министерството на правосъдието, стана ясно още от думите на Стоилов. Предстои да бъдат обнародвани законовите промени, с които Бюрото по защита бе отнето от главния прокурор и прехвърлено към министерството. Това е единственият законопроект, извън актуализацията на бюджета, който 46-ият парламент завърши за краткото си съществуване. Бюрото пази и самия Гешев. Вече обаче магистратите ще се охраняват при нужда от Главна дирекция „Охрана“ на МП, а Бюрото ще пази само свидетели. Затова, ако Гешев поиска охрана от МП, основанията за това ще трява да бъдат преразгледани.

Гешев има право по закон на охрана от НСО, която в момента той не ползва, тъй като нямал доверие на службата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *