Водата е жизненоважна, но и опасна при неправилно използване и съхранение!

Най-добрият начин за съхранение на водата са стъклените съдове

 

Без вода няма живот! Всеизвестен факт върху който се упражняват специалисти и лаици: пийте еди-колко си вода дневно /сякаш всички хора са еднакви/, пийте само еди-каква си, преди, след ядене…Или не пийте, особено ако сте кърмаче. Забравя се фактът, че водата е идеална течност не само за човека, вредните микроорганизми също се развиват бързо в нея. И тогава иначе полезната вода става опасна, при неправилното ѝ съхранение вредите стават осезаеми, пише Една.бг.

Най-добрият начин за съхранение на водата са стъклените съдове, но те са тежки и лесно се чупят. Въпреки това ги предпочитайте, когато имате такава възможност, особено за малките деца. Пластмасовите бутилки са удобни, малката бутилка винаги е подръка, независимо къде се намираме. Всички знаем за вредата на пластмасата, но когато се използва разумно, вредите са сведени до минимум.

Основното правило е пластмасовите бутилки да се използват за еднократна употреба. А за малките деца това е задължително. Наливането на минерална вода в употребявани туби и бутилки не е разумно, химикалите от пластмасата преминават във водата, особено при високи темпертури през лятото. Всеки производител отбелязва от каква пластмаса е бутилката, четето указанията на дъното ѝ. Най-безопасната пластмаса, която не отделя вредни вещества е HDP (HDPE)- полиетилен с висока плътност. Използва се за опаковките за мляко.

Най-често употребяваната пластмаса за бутилки е PET (PETE)-полиетилен терафталат. Тя е безопасна само при еднократна употреба! Специалистите твърдят, че при многократна употреба на тези бутилки се отделят вредни вещества за организма, които влияят и на хормоналния баланс. Полипропиленът (PP) е термоустойчив и сравнително безопасен, с бял полупрозрачен цвят. От него се правят кофичките за киселото мляко. Най-опасна е пластмасата без никакви отличителни знаци. Не купувайте вода и други продукти в такива опаковки! Те отделят бисфенол А, обвиняван за повишен риск от нарушение на обмяната на веществата, намален имунитет, сърдечно-съдови болести, диабет, рак….

Прекаляването с минерална вода също не е безобидно. Тя не е подходяща за малките деца, те се нуждаят от изворна или преварена вода. За да не се претовари организма с определени вещества от минералната вода, тя трябва да се сменя на всеки 20-30 дни с друг вид и да се редува с изворна или чешмяна. Добра алтернатива е пречистената вода със специалните кани, които се продават по магазините.

През лятото забравете за съвета да не се дава вода на малките бебета. Докато през зимата водата от кърмата може и да е достатъчна, при високите температури нуждата от вода нараства многократно и бебето лесно се обезводнява.

Съветите да се тъпчем с огромни количества вода също са опасни. Познат е феноменът водно отравяне при хора, които се наливат с много вода. Застрашени са активно спортуващите и хората в големите жеги. Тогава се губят много соли, а те (основно натриевия хлорид) задържат водата в организма. Когато се пие много вода и няма какво да я задържа в кръвното русло, тя навлиза в клетките и ги раздува. Симптомите са главоболие, световъртеж, гърчове, дори смърт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *