Обвиняват правосъдния министър и депутати в лобиране за колекторските фирми

Асоциацията за защита на потребителите излезе с остро становище за промените в законодателството за дейността на колекторските фирми.

„Народното събрание прие на първо четене проектозакон за 10-годишната абсолютна давност за физическите лица. Нещо, за което от дълго време настояваме. Предстои да се види какви изменения ще бъдат направени преди второ четене в зала. Още повече, че отрицателни становища са дали министерствата на правосъдието и финансите. Аргументът им е, че при настоящата продължителност на съдебните дела, кредиторите няма да могат да защитят интересите си. Така по същество, министърът на правосъдието признава своя провал в управлението на съдебната реформа. Против 10-годишната давност са, разбира се, Асоциацията на колекторските агенции, както и работодателската организация КРИБ, в която членува“, напомнят от организацията.

В становището се напомня, че на този фон действията на министъра на правосъдието Данаил Кирилов будят недоумения и навеждат на мисълта, че зад неговото становище има и други нечисти намерения. На 9 юни със своя заповед той сформира работна група, която да предложи правна рамка за дейността на колекторските фирми. Досега са проведени две заседания, на които участниците обсъдиха и дадоха становища по предложенията на Министерството на правосъдието за промени в няколко закона.

„Въпросните промени по същество са изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове и спокойно можем да ги наречем лобистки. Не само, че не се предлага никакъв механизъм на ефективен мониторинг и контрол, но дори на тези компании им се дават нови правомощия, които противоречат на Конституцията. Например единствено те да имат право да изкупуват дългове. Не се дава възможността първо да се предлага на длъжника да си изкупи задължението. Но това е само един пример, а фрапиращите такива са много в предложения проект. След като от две проведени работни срещи стана ясно, че тези промени срещат отпор от много институции, явно министър Кирилов ще ги прокара през задната врата на парламента. Не бяха взети предвид нито едно от предложенията в становищата на участниците в тази работна група“, коментират още от Асоциацията за защита на потребителите.

Неправителствената организация казва, че същото това предложение със същите мотиви за законодателни промени, с които уж ще се регулира дейността на колекторите, се внасят в парламента от народния представител и шеф на правната комисия Анна Александрова заедно с група депутати – все от управляващата коалиция. На свой ред асоциацията обаче ще се възползва от правото да сигнализира компетентните европейски институции и нагледно да покаже как се стига у нас до лобистки закони.

„Същевременно това, продължава с пълна сила да се води битка за „събаряне“ на предложенията за въвеждане на т.н. доброволно изпълнение. След като опозицията от БСП и ДПС провали приемането му в правна комисия, предложението все пак във вторник мина на първо четене в зала. Свидетели сме на яростна и подмолна публична атака от Асоциацията на колекторските агенции и няколко адвоката. Съвсем ясно е, че техните интереси са пряко засегнати. Евентуалното въвеждане на доброволното изпълнение ще даде възможност на длъжниците да си уредят взаимоотношенията с кредиторите, без да се минава през съдилища. Тоест облекчаване на съда от дела за дребни суми, а гражданите няма да плащат лихви, такси и хонорари за някои юристи и адвокати“, се казва още в становището.

„Опасяваме се, че тези три инициативи за законодателни промени, които публично мотивирате със защита на граждански и потребителски права и спазване на европейското законодателство, всъщност ще бъдат сериозно прекроени. Дейността на колекторските фирми касае пряко живота на стотици хиляди български граждани. Това налага да бъдат обмислени и анализирани внимателно всички предложения за да се гарантират паравата и достойнството на хората. За нас е необяснимо и неиздържано откъм аргументи цялото това бързане, което наблюдаваме и опитите за прокарване на спорни законодателни поправки, на практика облагодетелстващи колекторите, през задната врата на парламента. Не допускайте крилатата фраза „Пътят към ада е покрит с добри намерения“ да се превърне в норма на поведение на всяка власт и управляващи“, заявяват още от асоциацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *