Властта окончателно заличи лотариите на Божков

Промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов (НФСБ) и подкрепени от ГЕРБ и правителството, бяха приети на второ четене от Бюджетната комисия в парламента.

Съвсем скоро частните “игри на късмета” – “Национална лотария” и “Лотария България”, може да преустановят дейност. След окончателното одобряване на текстовете в пленарна зала лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, ще могат да се организират само от Държавното предприятие “Български спортен тотализатор”. Това изключва “Национална лотария” и “Лотария България” от бизнеса с лотарийни билети.

В поправките на Симеонов е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 година. Ще е възможно и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025 година.

Засега не са предвидени държавни гаранции за изплащането на печалбите. “Това са частно-правни отношения. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия и се е съгласил с общите условия. Какви са тези условия, аз не ги знам, защото не ме интересуват. Така, че всеки по тези условия ще си получи печалбата”, каза председателят на комисията Менда Стоянова.

В първоначалния вариант на текстовете бе заложено в срок от 30 дни от влизане в сила на промените, организаторите на лотарийни игри да внесат банкова гаранция в полза на Държавна комисия по хазарта в размера на неизплатените печалби.

Държавното тото, което ще остане единственият оператор на лотарии, ще трябва да лицензира всеки един свой обект, където се предлагат игрите. Те вече няма да могат да бъдат предлагани от външни търговци.

Комисията прие и новите идеи на Симеонов, които предвиждат забрана за организирането на хазартни игри в жилищни сгради. В режим на етажна собственост ще се изисква нотариално заверено писмено съгласие на всички собственици на самостоятелни обекти в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *