Стефан Янев: Да не използваме фриволно думата „война“, Путин я избягва

Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна“, такa министър на отбраната Стефан Янев коментира пред Би Ти Ви случващото се в Украйна. Той участва в среща с президента Румен Радев във връзка с военните действия в Украйна.

Рано тази сутрин президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция“ в Украйна, като призова украинските военни да сложат оръжие и да се приберат вкъщи. Междувременно Русия атакува Украйна от Одеса на юг, през столицата Киев до Харков на север с ракетни удари, съобщава се за стотици жертви и ранени. Колони от бронирани машини нахлуха през границата с Беларус. П

Бившият служебен премиер посочи, че руският президент Владимир Путин внимателно избягва използването на думата „война“, с която иначе се борави доста фриволно.

„Ако тръгнем от анализа на думите на Путин, той избягва думата „война“. Ние фриволно я използваме, но в следващите дни вероятно ще се потвърди тезата, че руските действия ще са ограничени в някаква военна операция или поне Путин и неговите военни така да обясняват това, което правят. Нека да не прекаляваме с тази реторика“, каза Янев.

Той определи случващо се като поредно доказателство, че системата от международни отношения не работи, както е заложена според устава на ООН. „В този смисъл това, което наблюдаваме, е доказателство, че в крайна сметка всички усилия за диалог и дипломация невинаги дават резултат“, коментира Янев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *