БНБ разреши кредитни ваканции до 6 месеца

Освен за ипотечни, потребителски и фирмени заеми, отсрочка ще може да се ползва за кредитни карти, лизингови задължения и стокови кредити

До 6 месеца ще могат да бъдат разсрочвани задълженията на граждани и фирми към търговските банки и техните дъщерни дружества, реши БНБ.

Гратисният период ще важи за ипотечни, потребителски и фирмени заеми, а също така и за кредитните карти, издавани от банките. Ваканция ще е възможна и за задължения към лизингови дружества на банките, както и към дружества за потребителско кредитиране, които са част от банковите групи. Последните дават по-лесен достъп до бързи заеми и стокови кредити, при лихви чувствително по-високи от традиционните банкови заеми.

При фирмите гратисният период може да бъде поискан за срочни кредити (инвестиционни и оборотни), револвиращи кредити, овърдрафти и задължения по кредитни карти, както и финансов лизинг.

Извън обхвата на мораториума остават небанковите финансови институции – фирмите за бързи кредити.

БНБ публикува на сайта си редът, по който ще се урежда отсрочката за банковите задължения.

Периодът на разсрочване трябва да приключи до 31 декември 2020 г. То ще се допуска само редовни платци или такива с просрочия до 90 дни към 1 март 2020 г.

Промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията ще правят, без да се променят ключови параметри по кредитния договор, например вече договорените лихви, обяви БНБ.

БНБ е одобрила три схеми за разсрочване – на главница и лихва до 6 месеца, само на главница до 6 месеца, както и на револвиращи заеми.

Търговските банки трябва да обявят публично предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по друг подходящ начин.

Трезорите ще могат да договарят с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения, различни от уредените по този ред. В такива случаи банките няма да могат да се възползват от временния принцип, въведен чрез утвърдения мораториум и следващ насоките на ЕБО, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение.

Част от банките реагираха моментално след обявеното решение на БНБ.

ОББ и Уникредит Булбанк например информираха, че клиентите им могат да поискат разсрочване от вкъщи през сайтовете на банките или на посочени телефони. Заявленията за отсрочване трябва да се подадат не по-късно от 22 юни 2020 г. 

От ОББ обявиха, че клиентите им може да попълнят декларация по образец, налична на уебсайта на банката www.ubb.bg/covid19.  След подаване на формуляра служител на Контактния център на банката ще се свърже с клиента, за да направи допълнителни уточнения по отсрочването.

Физическите лица не дължат такси за предоговаряне или други такси, казаха от ОББ. От банката припомнят, че за времето, в което трае обявеното извънредно положение, няма да се начисляват наказателни лихви за всички кредити с просрочия, включително и за тези, които са предсрочно изискуеми.

От Уникредит Булбанк подчертават, че клиенти, които не покриват напълно критериите или пък имат нужда от различно решение от предложените в механизмите, също могат да потърсят съдействие като се свържат с банката. Гратисният период, чийто максимален срок е до 6 месеца, изтича до 31 декември 2020 г., но всеки клиент има възможност да се откаже от предоставения гратисен период по-рано от предвиденото и да поиска изготвяне на нов погасителен план.

От Райфайзенбанк уточняват, че отсрочването на вноските по кредити е приложимо за просрочия след 1 февруари 2020 г. Ако просрочията на клиентите не могат да се свържат само с пандемията от COVID-19 или дните в просрочия не са в съответствие с политиката на банката, случаят ще бъде разгледан индивидуално и банката може да предложи друго решение, заявиха от Райфайзенбанк. В тези случаи обаче предоговарянето на кредити ще става по стандартния процес и ще се таксува според тарифата на банките.

На практика банките ще изготвят нов погасителен план за целия остатък от дълга, включително неплатената главница по време на гратисния период. Срокът на погасителния план ще се удължи със същия брой месеци, с които е било отсрочено изплащането на кредита.

Ако клиентът избере да отсрочи изплащането само на главницата, то през месеците на гратисния период той ще изплаща само дължимата лихва за редовен дълг върху текущата главница.

Ако избере да отсрочи изплащането на главницата и на лихвата, то натрупаната и неизплатена лихва за редовен дълг върху текущата главница през гратисния период ще бъде разпределена на равни части и добавена към месечните вноски за период максимум до 12 месеца за потребителски кредити и до 60 месеца за ипотечни кредити.

Клиентите физически лица с револвиращи кредитни карти могат да се възползват от отсрочване на дълга по усвоените суми от кредитния лимит за покупки при търговци, теглене на пари брой и годишна такса, до 6 месеца, считано най-рано от 01.02.2020, но не по-късно от 31.12.2020 г. За периода на отсрочване ще бъдат дължими изцяло лихви, такси и месечни вноски от разсрочени покупки, в случай че има такива, като те ще бъдат включвани в минималното месечно плащане от месечното извлечение. След изтичане на периода на отсрочване, дължимите суми от покупки, теглене в брой и годишни такси продължават да се погасяват съгласно уговорените в договора начини на погасяване и минимален размер на сумата на частична погасителна вноска.

Бизнес клиентите, чийто бизнес е пряко засегнат от въведеното извънредно положение и наложените мерки във връзка с разпространението на COVID-19, могат да се обръщат към отговорните за тях банкови служители за връзка, за да обсъдят техните нужди и възможности с цел преодоляване на негативното въздействие върху търговската им дейност. За бизнес клиентите също ще се прилага стандартна схема за отсрочване на задълженията за период до 6 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *