Борисов за Радев: Вчера излъга, заклевам се във внуците си!

Премиерът си направи самокритика, че се огънал за Еврозоната, но обеща, че “ще се закачиме за основния “водопровод” в Европейския съюз”

Премиерът Бойко Борисов вкара задочно и внуците си в битката си с президента Румен Радев, като се закле в тях. От живо излъчване в профила му във “Фейсбук” стана ясно, че той е на посещение в завод за маски в Хасково. На излизане говори пред репортери.

След опит да му зададат въпроси по повод интервюто на държавния глава пред bTV вчера Борисов сериозно се разсърди. “Няма да коментирам този човек… Няма да го… друг въпрос имате ли към мен”, отсече той гневно. Последва нов опит на репортерка. Но Борисов пак отговори: “Не искам да коментирам, разбира се, че няма да коментирам…”.

Бойко Борисов нападна медиите, че не отразяват нещата правилно.  “Това е все едно един човек да ви удари шамар, а след това анонсът на bTV е “двама си бият шамари”. Въобще не искам да го коментирам”, сопна се премиерът.  На въпрос дали ще работят с президента заедно, Борисов попита “за кое да работим заедно” и “той даде ли ви една идея”.

Премиерът каза, че президентът “никога” не му е предлагал идеи за излизане от кризата, свързана с коронавируса COVID-19.  Той пак обясни, че не иска да коментира. И добави: “Но не сте прави, когато някой напада и удря, вие да кажете “двама се бият”. Не! Ние никога, никога не сме казали една дума. Дори и вчера в случая това, което каза, той излъга…“

Репортерка се опита да попита за кое е излъгал, но Борисов продължи с думите: „…в което аз се заклевам – във внуците си! Обади ми се, че ще върне ветото с двете точки. Казах „прекрасно“, защото едната, не е красиво да кажеш, макар че след това Европейската комисия го сложи в нашето портфолио… за фалшивите новини. „Невярна информация“ – има много тълкувания. В криза трябва да сме обединени всички, това е ясно. Така че – с две ръце го подкрепих. Второто беше за спекулата, което БСП предложи. Той нито каза, че БСП са го предложили и ГЕРБ го е приел, нито каквото и да било. И двете точки аз след разговора ни се обадих на Дариткова, на Дани Кирилов, на Менда и казах „това, което президентът ще върне, веднага се събирайте, приемайте, да вървиме заедно напред“. Само че, пуснете си интервюто му след това да видите какви неща изговори. Как България не е била готова за кризата? Ми вие нали гледахте ученията, които проведохме? Коя държава в света…? И с цялото ми уважение – сравняват ме с Германия и Сингапур. Най-подредените държави в света. Що не ме сравняват сега с Източния блок, с Балканите, с други европейски държави? Сингапур вече стигнахме… Чак Сингапур!”

Борисов се оправда, че няма тестове по света. Затова нямало масово тестуване у нас. Не стана много ясно за кое е излъгал президентът.

“Светът не беше готов. Никой! Оня ден започна да излиза информация, че американското разузнаване ноември или декември е казало на тяхното ръководство, че нещо се случва. Извинявайте! Дори само това като кажеш – че не е готова България за кризата, това е вероломно нападение! То не е протегната ръка. Това не успокоява хората”, отсече Бойко Борисов.

“Да, но той каза…”, опита се да пак да попита репортерка, при което бе прекъсната от Борисов, който започна да тръска сърдито глава: “Не ме интересува какво е казал”. След което понечи да си тръгне.

Репортерката все пак успя да продължи “… че говорите за морги, за трупове”. В този момент Борисов се обърна заплашително и се завърна пред репортерите с думите: “Кой говори за морги и за трупове?”

По повод упрека на президента, че е твърде негативен в изказа си, Борисов отговори: “Затова ли съм днеска тука за да подкрепям работниците?! Вие просто правите малко като тенис на маса, пинг-понг – “той каза”, ама след това отивате при него – “ама той каза”. И ние…”

След това Бойко Борисов направи критичен анализ на медиите: “Но пък и аз да ви върна. Вие дадохте вчера една голяма новост в безпристрастната журналистика и свободата на медиите. Вече – ако трябва да се водиме от вчера, си избирам един журналист сред вас, той ви събира въпросите, не стоите така лице в лице да ме питате и аз да трябва да отговарям на всякакъв въпрос; събирате ми въпросите, след това си ги селектираме и в моя кабинет, като си седна на спокойно, ще отговоря.”

Това е интересен упрек към bTV и към президента. Всъщност Румен Радев също отговаря на репортерски въпроси преди или след участие в публични мероприятия. Само преди дни това се случи след посещение в болница “Пирогов”.

Бойко Борисов днес отправи “една голяма критика към себе си”, че се “огънал” за Еврозоната. През февруари той обясни, че е нужен пълен консенсус у нас по темата. „Длъжен съм да забавя темпото и само когато убедим всички, че това е добре, ще продължим напред“, заяви тогава Борисов по отношение на т. нар. чакалня за Еврозоната.

Сега Европейската централна банка отпускала трилиони за борба и възстановяване от кризата. Но това било само за страните от Еврозоната и чакалнята.

“Тези, които не са, ще теглят дългове и то на огромни лихви. Затова, повтарям, с един-два месеца намалихме темпото, но сега с една-две седмици ще го наваксаме”, обясни Борисов. До края на април пак сме щели да кандидатстваме за т. нар. чакалня за Еврозоната.

Той изрази увереност, че ще бъдем приети. “Вие виждате и кредитните рейтинги как са вървели през годините. Ще ни разрешат и суапови веднага след това плащания и ще се закачиме за основния “водопровод” в Европейския съюз”, добави Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *