Байдън: Предупредил съм Путин да не пипа ядреното копче

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е предупредил руския диктатор Владимир Путин за по-сериозни последици, ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна.

Това заяви американският държавен глава в интервю за тв канала CBS.

По думите му той лично е предупредил Путин до какви последствия би довел подобен ход.

„Не го правете. Не го правете. Не го правете. Това ще промени облика на войната (в Украйна – УНИАН) в нещо, което не се е случвало от Втората световна война насам“, казал Байдън на Путин.

Американският президент подчертал и че последствията ще са неизбежни.

„Те (Путин и неговият режим) ще се превърнат в най-големите изгнаници в света. И в зависимост от мащаба на това, което ще направят, ще бъде определен и отговорът“, добави президентът на САЩ.

В същото време американският лидер не уточни какъв ще бъде отговорът, но отбеляза, че със сигурност ще има „последствия“ за Русия.

По-рано американският генерал Бен Ходжис заяви, че в случай, че Русия използва ядрено оръжие в Украйна, Съединените американски щати няма да могат да останат настрана. В същото време той смята, че подобен сценарий е малко вероятен.

„Те нямат каквото и да е реално предимство на бойното поле, а за САЩ би било невъзможно да стоят встрани и да не реагират. А и не мисля, че Путин или най-близките му съветници са самоубийци“, заяви Ходжис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *