Ще купуваме от прекупвачи руския петрол, от който ЕС ще се откаже?

Ще го внасяме от Индонезия, Пакистан, Бразилия, Южна Африка, Шри Ланка и от Близкия изток 

Москва ще намери нови пазари за половината от своя суров петрол, от който Европейският съюз (ЕС) ще се откаже от декември. Това съобщи „Блумбърг“. Агенцията се позова на данни от аналитичната компания Kpler.

До 1 млн. барела суров петрол на ден през този зимен сезон Русия може да продаде на Индонезия, Пакистан, Бразилия, Южна Африка, Шри Ланка и някои страни от Близкия изток.

Само държавите от този регион могат да внасят до 500 000 барела руски петрол на ден. След това тези страни ще имат възможност да пренасочат някои количества суров руски петрол за износ.

Миналата седмица беше съобщено, че САЩ и техните съюзници от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония) и Европейският съюз (ЕС) ще наложат забрана за морски транспорт на руски петрол на 5 декември, а на петролни продукти – на 5 февруари.

По-рано, на 16 септември, индонезийският министър на енергетиката Арифин Тасриф заяви, че Джакарта не е в състояние да купува руски петрол, тъй като няма запаси поради голямото търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *