Обвиненията за престъпления срещу Републиката не са атака срещу движение “Русофили”. Думите са на главния прокурор Сотир Цацаров, който също дойде в парламента, за да даде разяснение относно делото, по което Николай Малинов получи обвинение в шпионаж вчера. Той бе извикан по настояване на партия “Атака”. Цацаров се опита да оправдае скандалните арести на свидетели по делото като Юрий Борисов и показната акция навръх 9 септември. Обясни, че никой не се опитва да разделя обществото на русофили и русофоби.

Обвиняемият е председател на движение “Русофили”, но отговорността, която той трябва да носи, е за неговите лични действия, каза още главният прокурор. По думите му движението е било използвано за определени цели. Това обаче не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение, подчерта още Цацаров. В случая ставало въпрос “не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси”.

Цацаров съобщи също, че днес председателят на ДАНС е наложил забрана на руския гражданин Константин Малофеев да влиза в България за срок от 10 години. Такава забрана получи вчера и Леонид Решетников. Цацаров потвърди и казаното преди това от вътрешния министър, че общо осем души са задържани, а са разпитани 15 свидетели.

Арестите са извършени в стриктно спазване на Закона за МВР- ако депутатите считат, че той нарушава човешките права, в тяхна власт е да го променят, каза главният прокурор като препратка към въпросите на БСП защо свидетел по делото е отведен в ареста с белезници. Девети, десети – такова е наказателното производство, допълни Цацаров по повод това, че акцията се проведе на знаковата дата 9 септември.

Става дума за поставяне в услуга и получаване на финансови средства, посочи главният прокурор и допълни, че обвинението касае не чужда държава, а чужди организации. Обвинението ще го повторя за трети път – не касае хилядите членове на обществено движение, а касае едно лице, което е използвало и това движение да налага идеи. Само че срещу пари, натърти Цацаров.

Главният прокурор настоя да подчертае, че обвинението в шпионаж няма нищо общо с предстоящите местни избори и не е политическа акция. Каза още, че не става въпрос за преследване на идеи. Когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление, е обяснението на Сотир Цацаров.

Обвинител номер едно отговори задочно и на коментара на президента Румен Радев, че за толкова сериозно обвинение трябват неоспорими доказателства. При цялото ми уважение към това искане и към автора на искането му по отношение на представянето на неоспорими факти, неоспорими факти се представят пред съд. Те не се представят пред други държавни органи, заяви Цацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *