Тръмп уволни Джон Болтън през Туитър

Американският президент Доналд Тръмп уволни съветника си по национална сигурност Джон Болтън. Първо той съобщи за решението си в Туитър, по-късно имаше и официално изявление от Белия дом. Самият Болтън пък твърди, че той е поискал да бъде освободен. Двамата никога не са криели, че позициите им по множество теми се разминават.

Болтън си тръгва след няколко остри противопоставяния на действията на Тръмп, свързани с преговорите със Северна Корея и с намерението на Тръмп за среща с иранския президент Хасан Рохани. Бившият вече съветник винаги е бил застъпник на военни действия. Двамата с Тръмп имаха разминавания и по отношение на политиката в Афганистан.

Доналд Тръмп написа в Туитър, че във вторник е заявил на Болтън, че Белият дом вече не се нуждае от неговите услуги. След няколко часа е получил оставката му. Президентът обясни, че е бил „силно несъгласен“с много от предложенията на Болтън, „както и други хора в администрацията.

Джон Болтън отговори също в Туитър и заяви, че е предложил оставката си още вчера, а президентът му отговорил „нека да поговорим за това утре“. Той е третият съветник по националната сигурност от началото на мандата на Доналд Тръмп.

Демократите реагираха веднага и обявиха случилото се като пример за хаоса в управлението на сегашния президент. По-късно днес държавният секретар Майк Помпео коментира, че напускането на Болтън няма да промени стратегията на Вашингтон на международната сцена. По думите му „световните лидери не трябва да остават с впечатлението, че само защото някой си тръгва в международната политика на президента Тръмп ще настъпи съществена промяна“. Новият съветник по сигурността се очаква да бъде обявен следващата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *