Руското посолство твърди, че моряците от „Царевна“ са евакуирани от руската армия

Радев: Нека оставим коментарите, когато се върнат у нас

 

14-те български моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб „Царевна“ са евакуирани с помощта на властите в ДНР и руската армия, твърди посолството на Русия в България.

Посолството публикува във Фейсбук изявление на Министерството на външните работи на Донецката народна република (ДНР).

„На 13 април т.г. с помощта на Народната милиция на ДНР съвместно с Въоръжените сили на Русия евакуираха 15 членове на екипажа на товарния кораб „Царевна“: сред тях 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна. Чуждестранните моряци са изпратени в Донецк, властите на ДНР им оказаха необходима подкрепа, настаниха ги в хотела и осигуриха с храна“, посочват от руското посолствие.

Българските власти засега не коментират темата.

“Министерството на външните работи на ДНР, на свой ред, започна да извършва всички необходими процедури за организация на пътуване на евакуираните моряци в техни държави. Съвместно с руските колеги възнамеряваме да направим всичко възможно, за да върнем всички евакуирани от мариуполското пристанище граждани у дома им, към роднини и близки хора, колко възможно по-скоро“, пише в изявлението на властите в ДНР, цитирано от посолството на Русия в София.

В четвъртък президентът Румен Радев каза, че се работи усилено българските моряци, които вчера бяха евакуирани от кораба „Царевна“ в Мариупол да се приберат благополучно.

„Знаете, че обстановката е много сложна, но най-важното е нашите моряци да се приберат живи и здрави. Работи се усилено по този въпрос. Нека оставим коментарите, когато това бъде факт“, каза държавният глава.

Правителството съобщи преди ден, че 14 български моряци и един украинец от екипажа на българския кораб „Царевна“ вече са извън пристанището на Мариупол. А по свое желание на борда остават капитанът, старши-помощникът му и още трима моряци, двама от които украинци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *