Крив излезе президентът; Погнаха Йончева…

Президентът подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор с някои забележки, че повторното гласуване във Висшия съдебен съвет не е разсеяло съмненията около кандидатурата му. И също така, че за делото с КТБ не са потърсени всички виновници. За това дело водещ прокурор е точно Иван Гешев.

Президентът спази задълженията си по конституция и подписа назначението на Гешев. Това породи недоволни коментари от най-силно фрустрираните от избора на неадекватния за поста Гешев. Според тях президентът е трябвало да откаже да подпише указа дори с цената на последваща процедура по отстраняването му от поста. Или да подаде оставка, за да протестира по този начин срещу назначение, което според някои е в услуга на мафия(та), а според други в услуга на Борисов и Пеевски, което пък за някои е едно и също.

Откакто Радев е президент, се забелязва непрекъснато напрежение между него и изпълнителната власт, поради това, че той не пропуска поводи да я критикува. В това отношение той понасяше много критики като се почне от Борисов и симпатизантите му и се свърши със симпатизанти на т. нар. градска десница. Някои медии поставяха така въпроса, сякаш в България всичко ще стане наред и ще потече по мед и масло, ако Радев и Борисов се прегърнат.

Критици на Радев, които подигравателно го наричат „шофьор на самолет” и „фатмак” се оказа, че имат претенции към него да спре назначението на Гешев с цената на конституционна криза. Ако Радев беше отказал и да загуби поста си, било чрез оставка, било с импийчмънт, главен прокурор щеше да остане Цацаров до избирането на нов президент. Новият президент, който и да е той, неминуемо щеше пак да подпише назначението на Гешев, за който този Висш съдебен съвет няма да отстъпи.

Има хора, които приписват някаква

непосилна роля на Румен Радев –

да изпълни въжделенията им за институционален скандал, така да спечели доверие в неясно каква част от обществото. И да постигне големи успехи със свой хипотетичен политически проект. Това е специфичен възглед само у неголяма част от обществото. Мнозинството не гледа толкова революционно на назначението на Гешев, и дори преобладаващо подкрепя избора му или просто им е безразличен. Самият факт, че повече от половината българи не гласуват е показателен за апатията.

Идеята, че Радев е трябвало да откаже да подпише указа за Гешев, освен революционна е и леко инфантилна. Има революционери, които си мислят, че като окупират парламента с боклуджийски кофи, счупят стъклата на автобуса, ще променят нещо. Както се видя в случая през 2013 г., докараха отбратно на власт Борисов.

Ако няколко хиляди са готови на революция, повече от половината българи въобще не излизат да гласуват. Някой някак трябва да ги убеди и мотивира да излязат. Призивите за цирк на институциите няма да променят нито конституция, нито ще спрат Гешев. Него си го иска не само олигархията, а и мнозинството чрез своето представителство в парламента.

И сега всичко се превръща в политически спекулации, че едва ли не президентът е виновен, че назначил Гешев, сякаш не е избран от въпросното мнозинство. В избора му косвено участваха и управляващите партии ГЕРБ, ВМРО и др., включително и най-голямата опозиционна партия БСП, и ДПС. Те избраха по споразумение своите квоти във Висшия съдебен съвет не толкова отдавна, и техните представители заедно гласуваха за Гешев. А изпълнителната власт не предложи свой кандидат за главен прокурор, каквото право има по закон.

Самите прокурори и съдийската колегия във ВСС подкрепиха единствен кандидат. При това съвсем неубедителен и с очевидно неадекватно поведение. Но критиците на Гешев не можаха да убедят обществото в това.

Някои се чудеха

какво толкова му намират махна на Гешев?

Ами ето пресен случай – сериалът започва новия си сезон – прокуратурата поиска имунитета на Елена Йончева от Европейския парламент. Прокурор по делото КТБ е Иван Гешев. И какво се получава?

Борисовата власт наля държавните сметки в тази банка и я използваше да финансира обслужващите я медии. Така ТВ7 глътна към 300 млн. и обслужваше Борисов. Кошлуков беше шеф и водещ там, продуценти бяха Сталийски и Сечкова (приятели на премиера). Бареков също беше шеф и водещ там и четкаше имиджа на Борисов години наред, докато обърна палачинката.

КТБ финансира Блъсков, „24 часа“, „Стандарт“ и др. подмазващи се на Борисов. А прокуратурата съзря престъпление в това, че са платили на Йончева да ходи по места с военни действия да снима репортажи и филми.

Гешев действа едно към едно по сценарии, написани от в. „Телеграф“, бездарно съшити от посредствени журналисти слагачи. В услуга на Борисов и Пеевски. Чиста политическа акция.

Някой сега да не помисли, че не Гешев седи зад това, че още не е встъпил в длъжност? Ами той отдавна е първа цигулка там. И само като го слуша човек какво говори, той повтаря едно към едно статиите на „Телеграф“.
Изглежда това искаха и част от българите. Колко души харесват това?

След като българската прокуратура изпрати искане до Европейския парламент за сваляне на имунитета на Елена Йончева, тя коментира новината в разпратено до медиите съобщение:
„…Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо…
Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба за несъстоятелността на така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *