Валери Симеонов в конфликт на интереси заради закона срещу Booking

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов си вкара пореден автогол с предложенията си за промени в Закона за туризма, които лансира заедно с Менда Стоянова от ГЕРБ.

Новоизбраният зам.-председател на парламента, срещу когото майките на деца с увреждания организират пореден протест, влиза в конфликт на интереси по отношение на въпросния законопроект, който цели да ограничи дейността на платформи като Booking и Airbnb.

Според чл. 58 на закона, “Лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес”, ако има частен интерес.

Според правилника на парламента при внасяне на законопроекти, изказване или гласуване в пленарно заседание или в комисия народен представител с частен интерес от обсъждания проблем по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е длъжен да го декларира. Такава декларация няма в електронния регистър на парламента.

Симеонов първоначално отрече да е в конфликт на интереси, а после попита риторично “от къде знаете, че не съм внесъл такава декларация”.

И продължи с обясненията: “Аз не съм собственик на нито един хотел и на стая за гости. Второ, фирмата, която управлявах допреди четири години е собственик на 2 хотела. Хотелите са единият в Златоград, другият в Малко Търново, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости”.

В предложението на Симеонов и Стоянова се предлагаше да има практическа филтрация на сайтове, като airbnb.com, като министърът на туризма се задължава при системни нарушения да подава искане до Софийския районен съд “да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници.

Днес обаче Валери Симеонов и Менда Стоянова се отметнаха от предложението си апартаментите, давани под наем за нощувки чрез интернет платформи, да се категоризират като туристически обекти.

Двамата настояват да се въведе регистрационен режим, за да не остават тези обекти в сивия сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *