Протести срещу скока на газа доведоха до извънредно положение в Казахстан

Казахстан обяви днес извънредно положение на цялата си територия, след като протести, предизвикани от повишаването на цената на газа, прераснаха в размирици, предадоха световните агенции като се позоваха на комюнике, показано по казахстанската държавна телевизия.

По-рано локално извънредно положение беше обявено в най-засегнати от протестите райони: икономическата столица на Казахстан – град Алмати, в Мангистауска област и в столицата на страната Нур Султан, отбелязва АФП. Това са най-сериозните размирици от повече от десетилетие в централноазиатската република.

Президентът Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение в страната

Прави впечатление високата степен на организираност на хулиганстващите елементи. Това свидетелства за внимателно премислен план на действие на заговорници, които са мотивирани финансово, твърди президентът Касим-Жомарт Токаев. Той застана начело на Съвета за национална сигурност, който досега бе оглавяван от 81-годишния Нурсултан Назарбаев – бивш лидер на компартията и пръв президент на независим Казахстан от отделянето на бившата съветска република от СССР през 1991 до 2019 г.

Токаев обеща най-драстични мерки за защита на сигурността на страната. Според него случващото се е заговор, а не народен протест.

По-рано Токаев отстрани племенника на Назарбаев от поста му като втори човек в Комитета за държавна сигурност, наследник на КГБ от съветската епоха.

Дългогодишният съветски апаратчик и пръв президент на независим Казахстан Нурсултан Назарбаев продължи да контролира икономическите и политически процеси в страната и след оствката си през 2019 г. в ролята си на ръководител на Съвета за сигурност

Властите не успяват да овладеят протестите срещу поскъпването на горива и храни, а според Токаев вече има жертви сред служители на силите за сигурност. В град Актобе части на националната гвардия откриха огън срещу протестиращите. В цялата страна е изключен интернет, телевизионните канали започнаха да спират предаванията си.

Последното изглежда се прави, за да нямат лидери на протеста достъп до ефир. Превзети са редакции и кореспондентски пунктове на телевизии КТК, „Мир24“ и „Sputnik Казахстан“.

„Като президент съм длъжен да защитя сигурността и спокойствието на нашите граждани, да се тревожа за единството на Казахстан. Приетите от мен мерки целят благополучието на многонационален Казахстан“, каза той, очевидно визирайки поддържаните от години внушения на властите, че всеки протест на казахи ще прелее в погроми срещу етническите руснаци в страната.

„Уверен съм, че народът ще ме подкрепи. Каквото и да се случва, ще съм в столицата. Мой конституционен дълг е да съм с народа. Заедно ще преодолеем този черен момент от историята на Казахстан. Ще излезем от него по-силни“, каза той в заключение. Токаев заяви, че скоро ще предложи политическа трансформация на страната.

Демонстрациите в Казахстан продължават четвърти ден. Те избухнаха на 2 януари заради внезапно увеличение на цената на пропан-бутана, който е най-използваното гориво в страната. За дни те прераснаха в открито недоволство срещу влиянието на бившия президент Нурсултан Назарбаев върху политиката на страната.

„Назарбаев, вън!“ и „Старче, вън!“ скандираха демонстрантите в градовете Шимкент и Актобе, предава Ройтерс.

Ден по-рано правителството подаде оставка, но и тя не сложи край на протестите. По официални данни на Министерството на вътрешните работи на Казахстан към сряда на обяд са арестувани над 200 души, но според наблюдателите това число е силно занижено. Съобщава се и за 95 ранени полицаи.

Преди да подаде оставка правителството обяви, че ще намали цената на пропан-бутана до 50 тенге (0.11 долара) за литър, а президентът Токаев съобщи в свое изявление, че се работи за „взаимно приемливо решение на проблема в интерес на стабилността на нашата държава“.

От обявяването на независимостта си до 2019 г. Казахстан беше управляван от президента Нурсултан Назарбаев. През 2019 г. Назарбаев освободи поста си и определи Токаев за свой наследник. Въпреки това дългогодишният съветски апаратчик продължи да контролира икономическите и политически процеси в страната в ролята си на ръководител на Съвета за сигурност на Казахстан.

Преди ден демонстрантите събориха паметника на първия президент Нурсултан Назарбаев в Талдикорган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *