Лозан Панов подложи крак на „Демократична България“ в навечерието на вота

Дни преди изборите дойде изненада отдясно. Подкрепеният от „Демократична България“ кандидат за президент Лозан Панов се усъмни, че лидерите на ДБ подготвят предателство. Той предупреди, че преговори за управление на формацията с БСП биха били предателство към избирателите. „Днес рожбите на угоените паяци – Румен Радев и Бойко Борисов – играят етюди на сцената, докато сценаристите зад кулисите, се смеят цинично на наивността ни. Опасявам се, че лидерите на партията, която уж ме подкрепя на тези избори, са на път на предадат всички онези, които вярват, че те ще изчистят „угоените паяци“ на бившата репресивна машина на комунистическия режим“, написа Панов във Фейсбук. „Защо никой не пита г-н Радев с вдигнатия юмрук, къде отиде в тази връзка проектът му за конституционни промени? Къде е „Демократична България“, която се бори за съдебна реформа, защо не задава този въпрос? Защо никой не иска да признае, че сценаристите са ударили г-н Радев здраво през ръцете и промяна не е имало и няма да има при неговото управление„, пита кандидат-президентът.

Това неочаквано излияние предизвика възмущение сред привържениците на демократите. Самата фраза „партията, която уж ме подкрепя на тези избори“ дава знак за пренебрежително отношение и тотално сбъркан подход на водене на предизборна кампания. След изказаната от Панов теза ще се налага в последните дни преди вота съпредседателите на обединението да обясняват наляво-надясно с кого и как ще се коалират, но най-вече да обясняват защо „техният“ кандидат реши да им набива канчетата.

И с обясненията се започна. „Ако сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента, в които да го направим. „Демократична България“ има много ясно обявени приоритети и без съдебна реформа няма да влезем в никаква конфигурация. За разговор и за конституционно мнозинство партньор е възможен всеки депутат. Ние сме гарантите за това ГЕРБ и ДПС да не влязат нито през задния, нито през предния вход във властта„, каза Христо Иванов

Наистина в последния парламент Иванов допусна разговори по общи приоритети с левицата, след като мандатът беше връчен на БСП. След това обаче от ДБ обясниха, че е изключено да подкрепят правителство с мандат на социалистите. Наскоро другият съпредседател на обединението Атанас Атанасов пък каза, че „Демократична България“ биха влезли в мнозинство с в „интерес на държавата“.

Христо Иванов все пак заяви, че „Демократична България“ не оттегля заявената подкрепа към Панов, а тя се дължала именно на неговата доказана независимост. И няма как да е иначе. Как ли щеше да се отрази на ДБ в последния момент да оттегли подкрепата си от Лозан Панов? Би изглеждало, че демократите не търпят критика и различно мнение от тяхното собствено.

Следващата обширна позиция на Лозан Панов не се забави. „Виждам, че на политическата сцена e пълно с „борци“ против Борисов и Пеевски. Не съм разбрал през последните седем години, че те съществуват, макар и да търсих подкрепата им навсякъде„, пише той. „Виждам, че цялата ни „демократична общност“ къса ризи, ведно с другите дето ни грабиха безнаказано толкова години, че Лозан Панов е длъжен да замълчи. Мълчаливата кампания, в която участвах, ми напомня отново за онези времена, в които на сцената нямаше други желаещи и само аз говорех, а след всяка дума, режимът се впрягаше да ме смачка, за да служа за назидание на всички„, посочва кандидат-президентът.

Няма да мълча, уважаеми „демократи“, защото моето място не е в групата на страхливците. Не чух нито едно политическа сила да постави като условие за бъдещо управление, контролът над главния прокурор. Поведението на г-н Гешев показва достатъчно ясно, че по никакъв начин не се чувства застрашен както от новите, така и от старите герои на политическата ни сцена. И как да се чувства след като лидерът на политическата сила, която най-много „дъвче“ тази тема години наред, при възможността да се сблъска с него в българския парламент – там, където има най-голям смисъл това да се случи – той просто избяга„, счита Панов. С други думи отново размаха пръст на ръководството на ДБ, че толкова дълго е тръбяло, че е нужна съдебна реформа, но не е направило нищо по въпроса.

„На „демократите“, които предстои да ме нападнат, броейки думите ми в изборни гласове, ще се наложи да кажа, че „царят е гол“. На избирателите пък ще кажа, че мълчанието и задкулисните договорки, с които години наред ни мамеха, доведоха до това отвращение от политиката„, подчертава Панов. Той ясно осъзнава негативите, които ще понесе заради тона си, но очевидно е решил да изговори каквото си е наумил на всяка цена. Колкото и честен и прям да си, което несъмнено е положително качество, в политиката е нужна дипломатичност и съобразителност. Очевидно на юристът Панов си има собствени битки и не се интересува дали тегли към провал тези, които са го подкрепили.

Появява се въпросът дали ДБ сбъркаха като решиха да участват в изборите със „свой“ кандидат. Голяма част от демократичната общност симпатизира на Румен Радев. Но от ръководството на обединението сметнаха за добре да подкрепят кандидат, приел съдебната реформа и борбата срещу Гешев за своя мисия и така да го играят максимално десни и максимално анти-Борисов и анти-Гешев.

Дебютният автогол обаче беше вкаран още с първите публични изяви на Панов като кандидат за „Дондуков“ 2. Той нарече Радев „фалшив герой“. Заради тези думи изглеждаше, че се обявява по-скоро за противник на Радев, отколкото на кандидата на ГЕРБ – Анастас Герджиков.

При все, че социологическите прогнози предричат категорична победа за Радев на втори тур (а Панов се бори все пак да стигне до балотаж), да напада Радев толкова яростно не е добра тактика. Все пак избирателите виждат в Радев някакъв носител на промяната, както и основен критик на Борисов. Но Панов не смята да премълчи мислите си за настоящия президент – че „Румен Радев и Бойко Борисов/Анастас Герджиков са двете страни на един и същ медал“. Не се интересува вече и от собствената си победа. А „Демократична България“ се видя в небрано лозе и то в навечерието на вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *