„Сиела“ иска да дискредитира изборите

Според служебния правосъден министър Иван Демерджиев с появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите. Според него действията на „Сиела Норма“ са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата доставчик и предишните управляващи. Преди началото на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет Демерджиев коментира пред медиите, че появата на допълнителните устройства е странен факт, но правителството ще вземе мерки, за да гарантира честността на вота. Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на Централната избирателна комисия, каза още правосъдният министър.

В страната се намират още 199 машини за гласуване, извън поръчаните от държавата за изборите на 14 ноември. Това станало ясно на снощното заседание на Централната избирателна комисия. На заседанието си на 10 ноември ЦИК реши незабавно да бъде изпратена жандармерия на мястото, тъй като машините не са били охранявани. Това е третият случай, в който се установява наличието на допълнителен брой устройства. В изминалите дни бяха открити още две партиди – една от 228 машини и втората от 150 машини. От „Сиела“ твърдят, че тези машини са доставени, за да демонстрация в чужбина и за резервни части и ремонт на устройствата, които ще бъдат използвани в изборния ден.

Новите 199 машини за гласуване ни изненадаха напълно, заяви пред „Нова телевизия“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Вътрешният министър Бойко Рашков вече разпоредил спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на „Сиела Норма“. Срокът на проверката е краят на днешния ден. След приключването ѝ обществото ще бъде уведомено за резултатите, уточняват от МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *