Кирил Петков предупреди, че няма да прави сделки с ГЕРБ и ДПС

Асен Василев и Мустафа Карадайъ се обвиниха взаимно, че работят за мафията и задкулисието

С ожесточение се нахвърлиха едни срещу други управляващите и опозицията в пленарната зала на Народното събрание тази сутрин, докато депутатите обсъждаха искането за оставка на председателя на парламента Никола Минчев.

Опитът да бъде свален човекът, заемащ един от трите най-високи постове в държавата, беше иницииран от ИТН. Зад партията на Слави Трифонов застанаха с обединени сили ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Това им предвещава почти сигурна победа, тъй като четирите формации разполагат с числено превъзходство над управляващите от ПП, БСП и ДБ.

ЗА ПЛАНОВЕТЕ НА МАФИЯТА

„Мафията си поиска държавата! Мафията безцеремонно иска да удари върха на републиката – Народното събрание!“ – с тези емоционални думи откри обсъждането Андрей Гюров, водачът на парламентарната група на „Промяната“. Той определи случващото се като „показна атака“. „Целта е ясна – търси се сплашване“, отсече Гюров. А като причини изреди: възстановеният контрол върху ГКПП „Капитан Андреево”, спреният „транзит на парите от магистралите към чекмеджетата”, както и намерението на кабинета да постави начело на борбата с корупцията вътрешния министър Бойко Рашков.

Гюров отхвърли основния аргумент на ИТН срещу Минчев – че е възпрепятствал изслушването на външния министър Теодора Генчовска вчера по спора със Северна Македония. „Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. Македонският сценарий е фалшив. Няма договорки, няма обещания. Всичко е измислено от човека на диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу отпадане на визите за САЩ“, каза рязко той. С „човека от диванчето“ намекна за Слави Трифонов, станал пословичен с Фейсбук изявите си, на които беше заснет на диван.

„Днес мафията ще си преброи гласовете в залата“, обяви водачът на депутатите на ПП. И призова парламентаристите да застанат от „правилната страна на историята“ в настоящия критичен момент за държавата. „Ако депутатите се уплашим от мафията, как българите да бъдат смели?“, попита реторично той накрая.

ЗА АВТООЦЕНКИТЕ И МИТОЛОГИЧНИТЕ СЪЩЕСТВА

Изявлението му обиди депутатите от ДПС. Зам.-шефът на партията Йордан Цонев обяви, че да бъдат наричани опозиционерите „мафиоти“, означава същото оределение да се приложи и за техните избиратели. Той призова да не се говорят от трибуната думи, които петнят българската демокрация и българската държава. „И без това остана малко от българската държавност заради тези хора тук“, ядосано добави Цонев. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ насмешливо допусна, че вероятно управляващите си правят „автооценка“ с изрази като „мафия“.

Веднага на трибуната ги последва зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той се възмути, че ПП представя партийния му водач Слави Трифонов като „митично същество, което дърпа конците на цялата вселена“. А Никола Минчев представи като човек, който се държи като подчинен на Министерският съвет, и окачестви поведението му като „меко казано, жалко“.

ЗА СТАЖАНТИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ

Дискусията бързо се обърна на размяна на личностни обиди и нападки между бившите съюзници ИТН и ПП. Настимир Ананиев от управляващата формация нападна Тошко Йорданов, че навремето е довел сина си да стажува в Реформаторския блок (бившата дясна коалиция, партньор на ГЕРБ, в която и самият Ананиев участваше – бел.а.). Зам.-шефът на ИТН спокойно отвърна, че не вижда нищо лошо в това.

Депутати от ПП последователно започнаха да атакуват хората на Трифонов, че са подвели протестиралите срещу ГЕРБ граждани, като са се събрали с партията на Бойко Борисов. В отговор сценаристите подхванаха рефрена, който повтарят безспирно от вчера – че управляващите са „национални предатели“. Нахвърлиха се и към отцепниците от своята формация, които също причислиха към групата на предателите. „По-добре на последния ред, с чиста съвест. Никой не ме е купил! Разочарован съм безплатно!“, предизвикателно отвърна Деян Петков – един от напусналите ИТН.

ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И РОБЕСПИЕР

Думата взе и присъстващият на заседанието премиер Кирил Петков. Той изрази учудването си, че депутатите са склонни да отделят много време за оставката на Никола Минчев, вместо за актуализацията на бюджета. И предположи, че цялото това усилие е породено от намеренията на управляващите да приемат нов антикорупционен закон и да възложат борбата с корупцията на Бойко Рашков.

Петков отправи и отделни послания към опозиционните формации. Към ГЕРБ-СДС: „Ако си мислите, че с днешното приемане на оставката на г-н Минчев ще ни притесните като правителство и ще се договаряме с вас, няма!” Към ДПС: „Ако мислите, че с приемането на тази оставка, ние ще намалим броя на сигналите към европрокуратурата и няма да повтаряме за г-н Пеевски (депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски – бел.а.), че е един от най-корумпираните хора, които американското правителство е обявило в България, няма! Нека да е ясно.”

За „Възраждане” премиерът заговори неочаквано меко – каза, че някои от депутатите на партията са „честни хора, които са влезли с друга идея тук, които осъзнават историческата си роля”, но са подложени на натиск от лидерите на ИТН. Сякаш се надяваше на тяхната подкрепа. И ги попита: „Ще натиснете ли бутона да вземете оставката на г-н Минчев заедно с ДПС. Как ще го обясните?”

От ДПС отново реагираха бързо на укорите към тях. Йордан Цонев обяви, че свалянето на правителството, а не на председателя на парламента, е най-важната тема за движението и неговите избиратели. А накрая, откровено и с апломб, добави: „Ние сме тук, не за да крепим корумпираното ви и некадърно правителство, а за да го свалим. И ще го свалим!”

„Г-н Петков приличаше на пародия на Робеспиер в Конвента, когато не знае, че вече е приключил, но продължава да говори и накрая го изнасят от там, за да го заведат на гилотината. Слава богу, живеем в други времена. И слава богу, в България няма революция”, язвително коментира премиерското изявление Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че причината за случващото се е разпадането на мнозинството в парламента. И обвини Петков: „Вие, като министър-председател, който не е успял да удържи мнозинството си, сте виновен за оставката на Никола Минчев.”

ВСЕКИ Е МАФИОТ ЗА ОСТАНАЛИТЕ

Залата се разпали най-много, когато на трибутата излезе вицепремиерът и политически партньор на Кирил Петков Асен Василев. Изявлението му беше реакция на говорилия преди това Мустафа Карадайъ. Водачът на ДПС обяви, че ПП е отказала да търси диалог с опозицията, когато е загубила мнозинството си, и затова сега ще търпи последствията от това – първо оставката на председателя на парламента, а след това и на министър-председателя. След което определи евентуалното падане на кабинета като „най-добрата антикризисна мярка“ за страната.

Това буквално взриви Асен Василев. „Този диалог, който вие искате, е за това как да се краде безпардонно и безцеремонно, и как да продължи. Ето ви новина: няма да продължи! Ние в такъв диалог няма да влезем с никой! Вие говорите с надеждата, че сме нещо временно, което ще отмине. Ето ви още една новина: няма да отмине! Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и която то ще иска по площадите всеки ден, докато се случи!“, яростно заговори вицепремиерът.

С ирония Василев добави, че краят на кабинета „Петков“ ще бъде действително най-добрата антикризисна мярка – но за „кюлчетата, шкафчетата, крадците на „Капитан Андреево“ и всички, които се опитват да заграбят милиардите на българския народ за собствено ползване“. „За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза!“, надигна той рязко глас. От ПП го посрещнаха с лудешки възторг, а от опозицията – с възгласи „Оставка!“. „Толкова дълбока криза, че вие сте готови да се прегърнете с „Възраждане“. Толкова дълбока е кризата за хората, които ви дърпат конците и си седят в сараите и от там се опитват да управляват държавата“, завърши Василев.

Вбесен, на трибуната излезе отново Карадайъ, макар че нямаше право да направи реплика на изявлението. Той се обърна към управляващите с „уважаеми случайни минувачи във властта“ – определение, което отскоро използва към тях. След това започна надълго и нашироко да изрежда заслугите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за страната, както той ги разбира. А накрая повтори изявлението на Василев, само че обърнато срещу ПП, като ги обвини, че са „функция на задкулисието и мафията“. „Когато ние говорим, че се борим срещу крадците, срещу задкулисието, срещу мафията – да, ще продължаваме да се борим! Нито вашият гьонсуратлък, нито вашата наглост и арогантност могат да ни спрат да защитаваме мира, стабилността и сигурността в нашата родина България!“, приключи и той със същия апломб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *