ИТН тайно канят „предателите“ да се върнат, а Петков прикотква „честните“ от „Възраждане“

Отцепниците от „Има такъв народ“ са получили покана да се завърнат в парламентарната група. Това стана ясно от изказване на депутата Иво Атанасов от парламентарната трибуна. Той участва в дебатите за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Иво Атанасов, който е един от петимата отцепници, обясни, че обвиненията, че са купени от премиера, не са верни.

По отношение на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов той каза, че са едни служители на Слави Трифонов и на неговите господари.

„Аз съм обвиняван от тези хора, че съм предател, че съм се продал за постове или за определени парични суми. Вчера се срещнах с двама колеги от парламентарната група, дойдоха при мен – първо секретарят на партията Виктория Василева. Аз съм честен и откровен и ще ги кажа тези неща. Дойде и (каза): „Тошко Йорданов ме изпрати при теб и каза „ако искаш, да се върнеш“. Каните един „предател, подлец“ да се върне при вас ли? Следващият беше колегата Момчил Иванов – „Иво, Тошко каза „ако искаш, да се върнеш“. Колеги, Тошко Йорданов, ще ви превърне в национални предатели. Предателите ще бъдете вие. Предателите не сме честните, достойните, смелите хора – ние петимата, които напуснахме тази партия! Ще се срамувате и това петно ще ви тежи цял живот“, викна емоционално от трибуната Иво Атанасов. Премиерът Кирил Петков, който бе в залата, стана на крака и поздрави депутата, като му подаде ръка.

Момчил Иванов, който е сред останалите в групата на ИТН, потвърди станалото. Тошко Йорданов наистина поискал Иво Атанасов да се върне – посланието към него било, че е емоционален човек и че е добре дошъл да се върне.

От уважение към петимата отцепници обаче Иванов нямало да пресъздаде един разговор от неделя, защото щяло да „взриви“ цялата зала.

И щяло да даде съвсем друг ракурс спрямо всички, които строят зад БСП – петимата отцепници.

Емоционално изказване имаше и от страна на самия премиер. Той се възмути, че подписите на депутатите от „Възраждане“ стоят заедно с тези на представителите на ДПС под искането за отстраняване на Никола Минчев. В същото време в програмата си тази партия защитавала българщината и там било записано, че никога няма да бъдат заедно с партията на Доган.

Това предизвика остра реакция от редиците на ДПС – депутатите се изправиха и заскандандираха „оставка“.

Според Мустафа Карадайъ изявлението на Кирил Петков представлявало призив за етническо противопоставяне.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“, вицепремиер и финансов министър Асен Василев обаче отговори от трибуната, че те нямали нищо против електората на ДПС, а против хората в сараите, които стимулирали безцеремонните кражби в държавата. В партията на Доган били сред най-богатите лица в държавата.

А Кирил Петков обяви, че измежду депутатите на „Възраждане“ има честни хора, които са влезли с друга идея в парламента, а не за да се сдружават с ГЕРБ и ДПС.

Той също обвини лидерите на тези партии за случващото се в момента, като ги разграничи от редовите депутати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *