Ето кои болести отключва есента

Пациентите с бронхит са особено чувствителни към студеното време и влагата

Пролетта и есента са сезони, през които хронично болните най-често забелязват обостряне на своите заболявания. Част от тях са особено чувствителни към промените в температурата и атмосферното налягане в късна есен. Ако знаете кои болежки се обострят в края на есента, може да предприемете навременни мерки и да не позволите да се превърнат в бреме за вас.

Пациентите с бронхит са особено чувствителни към студеното време и влагата. Респираторните вируси, намаленият имунитет през студените дни, липсата на слънчева светлина допълнително утежняват ситуацията. В малък процент от случаите причина за обострянето на бронхита са бактерии, което също следва да бъде проследено и лекувано.

Проблемите с храносмилателната система също стават по-опасни през есента. Зачестяват болезнените усещания при пациентите с хроничен гастрит и язва. Това налага да обръщат повишено внимание на начина си на хранене – вид на храната, количество, време за прием, да избягват пикантна и провокираща проблема храна, да приемат стриктно предписаните им медикаменти.

Студът, влагата, липсата на слънчеви лъчи и съответно на витамин Д, застояването вкъщи неминуемо обострят болката и сковаността при хора, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат, ставите и автоимунни такива като ревматоидния артрит. Важна е корекция в терапията и прием на добавки, обсъдени с проследяващия специалист, движение на открито с топло облекло, предпазване от преохлаждане, избор на удобни обувки и стелки, както и въздържане от прекалено физическо натоварване, особено с тежести.

Хронични фарингити, синузити – студеното време е рай за тях. Преохлаждането, дишането на ледения въздух в късна есен и началото на зимата, мокрите крака са най-краткият път до събуждане на болежките. Дамите, склонни към цистит или с хроничен такъв, трябва също да бъдат много внимателни не само в края на есента, но и през целия зимен сезон. Предпазването е важно, тъй като циститът е упорито и болезнено заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *