ЕС спира договорите за някои ваксини

Германия се ориентира към втора доза, която да е различна от първата

 

Европейската комисия е взела решение да не подновява договорите за доставка на ваксините срещу КОВИД-19 на компаниите „Джонсън и Джонсън“ и „Астра Зенека“, съобщи италианският в. Ла“Стампа“, позовавайки се на източник от здравното министерство. Вместо тях Брюксел планирал да осигури за 2022/23 г. ваксини от иРНК тип, като тези на „Пфайзер/БиоНТех“ и „Модерна“.

„Джонсън и Джонсън“ обяви във вторник, че ще забави доставките си за Европа заради започнало в САЩ разследване на 6 случая на тромбози след поставяне на 7 млн. ваксини срещу КОВИД-19 в САЩ. ЕС е поръчал 55 млн. дози за второто тримесечие, като първите количества трябваше да дойдат тази седмица.

Междувременно властите в Унгария призоваха опозицията да се откаже от идеята хората над 60 г. да не се ваксинират с „източни ваксини“ и използването им да бъде спряно до одобрение от европейския лекарствен регулатор. Унгария, която купи руски и китайски ваксини в добавка към осигурените от ЕС, води по скорост на имунизация в Европа с 36% от населението си, което получило поне по една доза.

Германия ще ваксинира с различна ваксина лицата, получили първата доза с препарата на „АстраЗенека“. На 30 март властите ограничиха употребата на ваксината за хората под 60 г. заради няколко случаи на тромбози. „Взетото решение цели по-добро ниво на защита,“ каза баварският министър на здравеопазването Клаус Холецчек.

В същото време СЗО заяви, че не може да препоръча смяна на ваксината между двете дози поради недостатъчни данни за ефекта от замяната.

Китай обяви, че е напреднал в разработката на собствена иРНК ваксина срещу КОВИД-19. Ваксината ARCoV се разработва съвместно от няколко компании и Академията за военни науки на Китайската народно-освободителна армия. Третата фаза на клинични изпитвания започва през май.

Турция регистрира най-високия брой нови случаи от началото на пандемията – 59 000. 270 болни са починали, а пациентите в критично състояние са се увеличили до 2951. Властите въведоха двуседмична блокада от сряда вечер в опит да забавят разпространението на инфекцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *