Радев започва консултациите за нов кабинет на 19 април

„Първият тест за вашия успех ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт.“

Това каза в обръщението си към депутатите от 45-ото Народно събрание президентът Румен Радев.

„Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липса на опит. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да останат безнаказани, да търгуват с националния интерес (…) С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политика. Те поискаха нови хора, избраха вас. Никой не е безгрешен. Онези, които започват своето политическо битие сега, имат шанса да запишат една красива глава в своята биография“, заяви Радев от парламентарната трибуна.

Той каза на депутатите, че наследяват една институция в дълбока криза, защото миналото Народно събрание е абдикирало от парламентарния контрол и е въвело порочна практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическа отговорност. Радев припомни и практиката ключови закони да се променят през преходните и заключителни разпоредби на законопроекти, които не са в центъра на общественото внимание.

Според него апогеят на парламентарната кризата дошъл, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова конституция. „Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение“, каза той, а в залата избухнаха аплодисменти.

Държавният глава припомни още, че често е налагал вето, но рядко, според него, аргументите му са имали оздравителен ефект.

„Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем. Не сте крепостни на никой политически лидер, никой няма право да накърнява достойнството ви“, заяви още той.

Румен Радев акцентира и върху важността от свободни медии и независима журналистика и каза, че за това е нужна прозрачност на медийната собственост и финансовата независимост на обществените медии от властта. Това, по думите му, трябва да е сред основните приоритети на този и всички следващите парламенти. Обърна се към депутатите и с призив да не изолират журналистите – както направи в новата си сграда старото Народно събрание.

В понеделник започват консултациите с парламентарните групи за съставяне на правителство, обяви Румен Радев.

Ако консултациите не доведат до съставяне на кабинет, готов съм да съставя служебен кабинет, декларира президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *