АЕЦ „Козлодуй“ е единствената, която попада в топ 10 на най-печелившите бизнеси през 2018 г.

За втора година подред „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Аурубис България“ са сред десетте най-големи компании в Югоизточна Европа по общи приходи. Подреждането се прави за десета поредна година от агенцията за бизнес информация SeeNews. Българските дружества заемат съответно шесто и осмо място в класацията TOP 100 SEE, която използва данни от финансовите отчети на фирмите за 2018 г., пише economic.bg

И двете компании обаче губят позиции в класацията, след като при миналогодишното подреждане те бяха съответно на пето и шесто място. Въпреки лекия спад в приходите и печалбата „Аурубис“ все пак остава най-големият производител на метали в Югоизточна Европа.

Общо десет български дружества попадат в TOP 100 SEE. Освен двете посочени сред останалите са още „Лукойл-България“ (18), „Национална електрическа компания“ (20), „Сакса“ (53), „Кауфланд България“ (60), „Булгаргаз“ (85), „Експрес Логистика и Дистрибуция“ (91), „Астра Биоплант“ (93) и АЕЦ „Козлодуй“ (97).

Атомната електроцентрала  е единствената българска компания, която попада в топ 10 на най-печелившите бизнеси през 2018 г., поставена на осмо място в класация. В противоположното подреждане – на най-губещи пари играчи, има три родни фирми. Това са „Лукойл Нефтохим“ (2-ра), НЕК (6-а) и „Булгаргаз“ (9-а).

Иначе страната ни бива отличена в сферата на информационните технологии. В интервю по повод тазгодишния доклад Шарлот Руш, управляващ директор на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за Централна и Югоизточна Европа, отбелязва, че IT индустрията е атрактивна за младите хора и „разбира се, България е хъб“.

Банки

Що се отнася до банките в Югоизточна Европа, българската „УниКредит Булбанк“ е шестата по големина в региона. Иначе секторната класация се оглавява от румънската Banca Transilvania, следвана от хърватската Zagrebacka Bank и румънската Banca Comerciala Romana. Комбинираната нетна печалба на водещите 100 банки в Югоизточна Европа през 2018 г. достига рекордно високите 4.467 млрд. евро, което е значително увеличение спрямо 3.524 млрд. евро за 2017 г.

Румъния е най-добре представена в класацията с 19 банки, следвана от България с 16 и Сърбия с 15. Тази година класацията отчита петима нови участници – трима от Косово и по един от Албания и Молдова.

Водещи застрахователи в Югоизточна Европа

България оглави класацията на най-големите застрахователи в региона по брутна премия с 19 компании в класацията, което е поредното доказателство за силната конкуренция на местния пазар. Румъния участва с 18 застрахователи, следвана от Хърватия и Словения с по 14 от тях. Брутните премии на българските дружества съставляват 14.9% от комбинираните премии на 100-те водещи застрахователи в Югоизточна Европа. Клъстер от български застрахователи, заемащи четири поредни места, най-високите в класацията на 100-те най-добри застрахователи в региона, образува „Лев Инс“ (18-о място), „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ (19-о място), ДЗИ-Общо застраховане (20-о място) и „Армеец“ (21-во място).

Стабилният, воден от потреблението икономически растеж и увеличаващите се заплати, носят рекордно високи продажби на най-добрите компании в Югоизточна Европа през 2018 г., което им дава възможност да продължат да разширяват дейността си, показва анализът на SeeNews. Богатият поток от преки чуждестранни инвестиции, допълнен от фондовете на ЕС, лесно достъпното банково финансиране при ниски лихвени проценти и солидната ефективност на икономиките на Западна Европа, основен търговски партньор на региона, допълнително допринасят за растежа.

Обемът на сделките по сливане и придобиване в региона се покачва до рекордно високи нива, а консолидацията продължи с бързи темпове. Най-големите компании в региона инвестират сериозно в капацитет, зелени технологии и иновации и продължават търсенето на възможности за икономия от мащаба, посочва SeeNews. Китайските инвестиции продължават да отчитат ръст в региона, като Сърбия поема по-голямата част от тях.

В допълнение към класациите и анализите в бранша, новото издание TOP 100 SEE включва интервюта с бизнес лидери и водещи инвеститори в региона, включително Кристоф Дриди, управляващ директор на Automobile Dacia и Groupe Renault Romania, Кристина Верчере, изпълнителен директор на OMV Petrom, Игор Стебърнак, член на управителния съвет на Petrolov в Словения, Елизабет Щадлер, изпълнителен директор на Vienna Insurance Group, Тим Кърт, изпълнителен директор на Aurubis България, Радослав Крумов от „Рапидо Експрес енд Лоджистикс“, Шарлот Рух, управляващ директор, Централна и Югоизточна Европа, ЕБВР.

Тазгодишният Топ 100 SEE

Автомобилната компания Dacia е най-голямата компания в Югоизточна Европа за пета поредна година, следвана от словенската Petrol и румънската OMV Petrom.

Класацията TOP 100 SEE е доминирана от Румъния с 54 участници, следвана от Сърбия с 13, надминавайки Словения, която тази година влиза с 12 представители. България и Хърватия влизат в изданието съответно с 10 и 9 компании, докато Босна и Херцеговина и Северна Македония имат по един. Албания и Молдова все още нямат представители в класацията.

Челната десетка и тази година се заема от същите компании от Румъния, Словения, България, Хърватия и Сърбия, генериращи 27% от общите приходи.

Петролът и природният газ, търговията на едро и дребно, електроенергията, автомобилостроенето, производството на метали и телекомуникациите са водещите отрасли в Югоизточна Европа през изминалата година. Българската индустрия е представена от секторите петрол и природен газ, търговия на едро и дребно, производство на електроенергия и метали.

Автомобилният сектор в Югоизточна Европа отбеляза още една успешна година, като общите приходи отчитат ръст от 13% до 18.4 млрд. евро. През последното десетилетие секторът остава регионален първенец по отношение на приноса към БВП, увеличаването на производствения капацитет, обема на инвестициите и създаването на работни места.

Селското стопанство е на второ място по най-голямо увеличение на приходите, отчитайки ръст от 29%. Въпреки потенциала си секторът все още е недостатъчно представен в TOP 100 SEE, тъй като само четири компании – всички румънски – влизат в класацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *