Поделение 29155 на ГРУ стои зад покушението срещу Скрипал и Гебрев

Елитното поделение 29155 на военното разузнаване на Русия за диверсия, саботажи и убийства действа от поне 10 години за дестабилизиране на държави в Европа и част от дейността му е покушението срещу Емилиян Гебрев в България, пише „Ню Йорк таймс“.

Служителите му, част от които са отличени ветерани от войните в Афганистан, Чечения и Украйна, пътуват напред-назад из Европа. Те са сплотена група и са толкова секретна част от ГРУ, че вероятно дори е неизвестна на останалите структури в управлението. Но дейността им е част от координирана и продължаваща кампания за разклащане на стабилността в Европа.

„Ню Йорк таймс“ се позовава на направени неотдавна заключения на няколко западни разузнавателни служби.  Те са успели да свържат в едно наглед откъслечни събития като кампания в Молдова, опита за отравяне на Гебрев в България, предотвратения опит за преврат в Черна гора и покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал миналия март.

Служители от разузнаването в 4 западни държави казват за изданието, че не е ясно колко често бива задействано поделение 29155 и е невъзможно да се знае къде и кога ще ударят хората му. „Ню Йорк таймс“ твърди, че досега не е било съобщавано за съществуването на тази руска част, която само показвало колко активно президентът Владимир Путин води срещу Запада т.нар. хибридна война в комбинация с открита военна конфронтация.

„Мисля, че забравихме колко органично безпощадни могат да бъдат руснаците“, казва Петер Зуак, бивш служител на военното разузнаване и бивш военен аташе на САЩ в Москва. По думите му той не е знаел за съществуването на тази част от ГРУ.

В репортажа като началник на 29155 е посочен генерал-майор Андрей В. Аверянов. Той е бил сниман на сватбата на дъщеря си с полк. Анатолий Чепига, един от обвинените от Лондон за извършители на покушението срещу Скрипал и първоначално известен като Руслан Боширов.

В различна степен акциите на групата привличат общественото внимание, но след това става ясно, че те са подготвяни старателно, като в случая със Скрипал трима са пътували до Великобритания за предполагаема подготовка на удара. Двама от тях – „Сергей Павлов“ и „Сергей Федотов“ – са били част от екипа, опитал на два пъти да отрови Гебрев през 2015 г. Други известни на европейските служби имена са „Иван Лебедев“, „Николай Кононихин“, „Алексей Никитин“ и „Данил Степанов“.

Идеята, че зад изброените събития стои една и съща група, се оформила след проваления пуч в Черна гора през 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *