Галин Григоров: В Русе най-после е време за истинските неща

Галин Григоров е кандидат за кмет на Русе, издигнат от местната коалиция „ВМРО-Българско национално движение (НФСБ)“, е роден през 1969 г в гр. Русе. Семеен, икономист по образование, мениджър по професия.

За разлика от някои, като че ли постоянно „абонирани“ за властта хора, Григоров е започнал трудовата си кариера като обикновен работник (техник по винопроизводството във Винпром Русе) и е достигнал съвсем сам, без никакви протекции, до високи управленски позиции в големи  компании от сферата на туризма и търговията

Той е ПАТРИОТ и мъж на честта! Никога не е променял житейското си верую, както и политическите си убеждения. Сред основателите и уважаваните лидери на ВМРО в Русе. Активен общественик, човек с обаяние и подход, което го прави лидер от ново поколение.

Интервю на в. „Стандарт

– В управленската Ви програма за Русе е отделено специално място на големите инфраструктурни проекти. Смятате ли, че строежът  на втори мост при Русе и Гюргево е възможно постижима цел, ако избирателите Ви гласуват доверие?

– В програмата ми наистина е отделено специално място на големите инфраструктурни проекти, които бяха започнати и трябва да се довършат – това са пълната реконструкция на Кея и пристанището за пасажерски кораби „Русе-център“; т.нар. „воден цикъл“ и канализацията на големите квартали „Долапите“ и „Средна кула“, както и булевард „Липник“ и укрепването на известния в Русе „Сарайски мост“. Особено важно решение за развитието на Русе обаче ще бъде строителството на трети мост на Дунав между Русе и Гюргево, и връзката на съоръжението с новата магистрала Русе-Велико Търново.  За тях вече работих много усилено и резултатно на междудържавно равнище с отговорни фактори в северната ни съседка, затова получих безрезервна подкрепа на най-високо ниво и от българската изпълнителна власт. Третият мост стана българо-румънски държавен приоритет. Това е една от големите ми, русенски победи като областен управител, които искам да реализирам практически, ако русенци ми ГЛАСУВАТ ДОВЕРИЕ С №73 в интегралната бюлетина. И още нещо много важно – на „Дунав мост- 2“, трети между България и Румъния, ще му отива да бъде „в комплект“ с  летището в с.Щръклево, което може да се развие  като въздушен товарен терминал, с ключово значение за транспортни доставки по въздух между двата континента – Азия и Европа. Реката, двата моста и автомагистралите, в транспортен тандем с летището наистина ще ни осигурят перспективна икономическа „орбита“ в дълбините на Третото хилядолетие, където необратимо навлизаме.

– Нуждае ли се на този етап Русе от нови управленски решения в полза на младите хора?

– Вече проведох предизборни срещи с представители на различните гилдии в града, в това число и с учители, директори на училища, хора от академичните среди в Русенския университет, с дейци на културата и изкуството. Всеобщо е мнението- и това е точно така!-, че на младостта принадлежи ключът към бъдещето, към осъществяването на някои от новите приоритети във визията ми, наречена „ВИСОКО, ВИСОКО, ВИСОКО – заедно можем“. Защото в програмните послания става дума за превръщането на Русе в български град-еталон на бърз растеж и оттласкването на България от доста унизителните последни места в европейските статистики – и като образование, и като квалификация, и като доходи.

– Това означава, че вие отделяте като приоритет и т.нар. „Икономика на знанието и високите доходи“?

– Когато мислихме с екипа ми върху посланията на кампанията и цялостната програма за управление, дискутирахме сериозно тази особена „празнота“ в досегашните модели на управлението на Русе, които се базираха повече на ефектните, а не на ефективните политики. Стремежът ни е да имаме работеща икономика на познанието и новите технологии, които генерират навсякъде по света и по – високи доходи. Ето няколко щрихи към материализирането на подобен стремеж: да търсим и да постигаме ефективната комбинация от съвременно образование на базата на активна и агресивна- в добрия смисъл на думата, общинска политика за привличането на класни инвеститори на територията на Русе и на общината. Ще развиваме онези сектори в икономиката, които носят по-висока и трайна принадена стойност. Това са предприятия и предприемачески инициативи с потребности от висококвалифициран, интелектуален труд. Те винаги са по-високоплатени и са ускорители на постепенното покачване на доходите и в останалите социално-икономически сфери

– Намеренията Ви са добри, но  какво бихте казали за демографската криза, как ще се справяте с нея?

– Много трудно, но не е невъзможно. Демографската криза е обща, българска драма, но също така и европейска. Децата и младите хора са огромен капитал, в който трябва да се инвестира постоянно, с много грижа, любов и търпение. Като силно позитивна демографска мярка ще предложим да бъдат освободени от такси за детските градини всички подрастващи русенци. Финансова помощ за всяко новородено дете ще получават семействата, в които родителите са изпълнили своя конституционен дълг за образованието на наследниците си.

– Въздухът на Русе отново се превръща във възел от нерешими проблеми, екологията влиза настойчиво в предизборния дебат?

– Вярно е, че въздухът в Русе не е „излекуван“ от предишния спомен за ужаса от хлорните „атаки“ през 80-те години на миналия век.Темата се експлоатира на всички нива, от всички участници в дебата. ЧИСТИЯТ ВЪЗДУХ Е НЕПРИКОСНОВЕНО ПРАВО НА РУСЕНЦИ! Така че, на Русе му предстои най-важният проект – „Русенци да дишат чист въздух”. Екологичната стратегия на моят екип предвижда нов профил на промишлените зони. Става дума за ново „устройствено зониране“ – местата, където ще развиват дейността си инвеститорите,  но стриктно спазвайки нормативната и законодателната база. Новата системата за мониторинг на въздуха, която вече знам какво ще представлява, ще улавя целия спектър от параметри-  фина запрашеност, емисиите вредни газове, дразнещи миризми в околната среда. Получената информация ще се обработва чрез съвременни алгоритми и методи за геопространствен и темпорален  анализ не само в реално време, но и „offline“ за определени времеви периоди.  В пространствения периметър, осигурен от 6-те станции, разположени на територията на Русе, ще има опции за експорт на информация в различни формати, която ще може да бъде използвана от всички органи на изпълнителната власт, ангажирани с опазването на околната среда. Измерванията ще предупреждават и за бедствия, аварии и др. форсмажорни обстоятелства. Данните директно ще се визуализират на уебсайта на община Русе, както и чрез монитори в градската среда.

Екологичната система ще стане основен компонент от новата ИНТЕГРИРАНА СИСТЕМА за контрол и управление на интелигентната градска инфраструктура, която ще изградим, за да бъде Русе наистина град на модерните и смелите бизнес решения, щадящи здравето на хората. Всъщност, вече настъпи времето на истинските неща в нашия град и неговото отброяване започва с избирането на № 73 в интегралната бюлетина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *