Всеки трети българин проверява симптомите си през Гугъл преди преглед с лекар

За десет години процентът на консултиращите се с „д-р Гугъл“ е скочил от 24 до 36

Всеки трети българин предпочита да провери в Google конкретните симптоми, които има, преди да се консултира с лекар. Това показва официалната статистика на „Евростат“. Според нея през последните 10 години – от 2011 до 2021 г., процентът на хората, които първо се допитват до „д-р Гугъл“ преди да се срещнат с истински лекар, е нараснал от 24 до 36%.

Причината за това е, че с достъпа на все повече хора да интернет и по време на продължилата 2 години пандемия, хората предпочитат първо да се „самодиагностицират“ и чак тогава да посетят болница – и то само ако е крайно необходимо. Това е феномен, който се наблюдава от години у нас и вероятно заради който страната ни е на едно от последните места по продлъжителност на живота в Европа. В обществтото ни има „страх“ от посещението на лекар, който пък почти със сигурност е продиктуван от недоверието на хората към здравната система.

Данните за България обаче не са толкова плашещи на фона на тези от други страни на Стария континент. Нещо повече – страната ни е на последно място по този показател с „едва“ 36%. Класацията, очаквано, се оглавява от скандинавските страни – Финландия (80%) и Дания (75%). Причината за това вероятно се крие в това, че обществата там са базирани на принципа на социалната дистанция преди това да стане модерно с пандемията. За последното десетилетие там ръстът също е драстично по-голям от този в България – от 58 до 80% за Финландия и от 54 до 75% за Дания.

Двоен ръст се наблюдава и в Испания, където през 2011 г. по показателя „търсене на медицинска помощ през Гугъл“ страната е била на нивото на България сега. През 2021 г. обаче пък процентът е скочил близо двойно – от 38 до 69%.

Интересно изключение от правилото е Германия, където трендът е противоположен. Сравнено с преди 10 години, днес там все по-малко хора първо се консултират с Гугъл преди лекар. Спадът е от 54% през 2011 г. до 45% през 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *