Неплащането на руския дълг – най-големият проблем за Москва

Невъзможността на Русия да си плати дълга може да се окаже един от най-сериозните проблеми в историята й, отчита консултантската компания Oxford Economics.

Това може да принуди САЩ да започнат да изземват замразените активи на руската централна банка, предупреждава водещият икономически експерт от Oxford Economics – Татяна Орлова.

Русия все още има гратисен период, в който да извърши плащания в долари, но според анализатори тя едва ли ще е в състояние да изпълни ангажиментите си.

За първи път в историята си – от болшевишката революция от 1918 г. насам, Русия е изправена пред риска да не може да изплати дълга си в чуждестранна валута.

По-рано този месец от Министерството на финансите на САЩ блокираха средства в размер на 650 милиона долара, които Русия дължеше по две облигации в американски банки. За да излезе от ситуацията, Русия се опита да плати в рубли, но агенциите за кредитен рейтинг обявиха, че така Москва няма да си покрие задълженията.

От 4-и април за Русия започна да тече 30-дневен гратисен период, в който да плати в долари. Но в Москва вече мислят какви ще са следващите им стъпки и как притежателите на облигации да си разблокират средствата.

Татяна Орлова посочва, че инвеститорите в облигации на руски дълг ги очаква много дълга и трудна правна процедура.

„Дълговата криза ще бъде сред най-трудните предизвикателства в историята на Русия, тъй като проблемът не е финансов, а политически“ – смята Орлова.

Един от ключовите проблеми е, че политическите и финансовите отношения между Русия и Запада са фатално влошени. Това превръща един иначе тривиален процес за намиране на решение при неизпълнени задължения в красива химера – не е никак вероятно притежателите на облигации да започнат преговори с правителството.

Орлова отчита и друг проблем за притежателите на облигации и той е, че украинските власти могат да предявят искове за руски активи пред международни съдилища, надявайки се с тези средства да започнат да възстановяват страната си. В този случай притежателите на облигации ще трябва да преценят дали изобщо има смисъл да се конкурират с украинското правителство за руски активи.

Според Орлова накрая САЩ ще си вземат парите, изчерпвайки валутните резерви на Руската централна банка. Западните правителства вече са замразили по-голямата част от резервите си в размер на около 600 милиарда долара.

По-рано тази година американският президент Джо Байдън нареди да се деблокират половината от резервите на централната банка на Афганистан, които също бяха замразени. Мотивът – изплащане на компенсации за жертвите на 11 септември и финансиране на хуманитарна помощ за азиатската държава.

„Напълно е възможно американската администрация да намери много по-силен морален аргумент, с който да раздели руските валутни резерви между Украйна и притежателите на облигации“ – смята Орлова.

Руският финансов министър Антон Силуанов обяви, че правителството е изпълнило задълженията си, като е платило в рубли. Миналата седмица той предупреди, че западните правителства тласкат Русия към фалит и заплаши да предприеме съдебни действия.

Проблемът е, че не само притежателите на облигации по руския държавен дълг са единствените, които ще се обърнат към съда, за да се опитат да си върнат обратно парите.

Орлова предупреждава, че има вероятност да се образува „лавина“ от неизпълнени задължения по руски корпоративен дълг, като се има предвид, че САЩ не отстъпват нито крачка назад от решението си американските банки да не обработват никакви подобни плащания.

Миналата седмица няколко международни банки отчетоха, че руските държавни железници не изпълняват задълженията си към тях, след като заради наложените на Русия санкции те спряха да извършват плащания по облигации.

По данни на инвестиционната банка JP Morgan, когато през февруари започна войната в Украйна, в обращение са били близо 98 млрд. долара под формата руски корпоративни облигации в чуждестранна валута. В това число 21.3 милиарда долара са били собственост на чуждестранни инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *