Вече може да се провери точно какви данни са изтекли от НАП

Справката става с ПИК или електронен подпис

Гражданите вече могат да проверят точно какви техни данни са изтекли при хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП).

Почти два месеца, след като стана ясно, че са източени бази данни на приходната администрация, в които има информация за 6 млн. души, от които 4 млн. са живи, агенцията пусна и услугата за по-детайлна проверка. До момента можеше само да се провери дали личните данни на конкретен човек са част от теча на информация, но не и какво точно е изтекло.

НАП пусна специален сайт за детайлната проверка, в който освен това има и кратка информация какво да се прави и какво да не се прави след теча на информация. Там агенцията смята да публикува и по-нататъшната информация, свързана с хакерската атака.

Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.

Освен чрез електронната услуга, информация за типа лични данни, които са били неправомерно разпространени, гражданите ще могат да получат и във всички офиси на НАП след представяне на документ за самоличност.

Българските граждани, които не разполагат с ПИК и квалифициран електронен подпис, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина – +359 2 9859 6801. “След свързване, наш експерт ще зададе контролни въпроси с цел идентификация и предоставяне на нужната информация”, обясниха от агенцията.

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация, допълват от НАП.

Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

За хакерската атака срещу НАП бяха обвинени трима души от компанията за киберсигурност “ТАД Груп” – ИТ специалистът Кристиян Бойков, търговският директор Георги Янков и собственикът на фирмата Иван Тодоров. НАП пък беше глобена с 5.1 млн. лева от Комисията за защита на личните данни, тъй като не е успяла да опази личните данни на гражданите. Приходната агенция обжалва санкцията и обяви, че ако се наложи да я плаща, ще си търси парите от хакерите, проникнали в системите ѝ.

В парламента беше създадена и специална комисия, която да разследва теча на данни. На заседанието ѝ в сряда стана ясно, че някои от информационните системи в НАП са от 2008 г. До момента в самата агенция наказани за теча на данни бяха шефовете на звената за ИТ сигурност и информационни системи, които бяха уволнени. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че оставки на хора от ръководството на агенцията, както и на шефката ѝ Галя Димитрова не са нужни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *