Правителството позлати Околовръстния път на София

Несъществуващи 550 млн. лв. от все още неработещата тол система бяха разпределени за ремонт на шосетата

24 милиона лева за километър. Това е планираната сума за 6-километровата отсечка от Околовръстното шосе на София. В сряда правителството одобри 144.6 милиона лева за трасето от пътен възел „Младост“ до „Цариградско шосе“, където е връзката с магистрала „Тракия“.  Намеренията за изграждането на този участък са от повече от десетилетие, но досега въпреки тежките задръствания нищо не бе направено. Разписаната сума превръща този участък в поредното „златно“ трасе при новоизгражданите пътища.

Според намеренията на правителството парите ще дойдат от все още неработещата тол система за тежкия трафик. Освен средствата за Околовръстното от бъдещите тол такси са разпределени още над 400 млн. лв. Те са определени за ремонти, укрепване и обезопасяване, проучвания на пътища и съоръжения по републиканската мрежа за следващите три години.

Първите отпуснати средства за Околовръстното шосе ще са до 13 млн. лв. по бюджета на регионалното министерство за 2019 г. Предвижда се новата отсечка от Околовръстното да бъде с по 3 ленти за движение, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалните и директното трасе, 2 локални платна и тротоари към тях. Одобрената от правителството сума превръща обхода на София в златен. От самото начало на строителството на къси участъци от това трасе парите на километър непрекъснато растат. За сравнение на друг участък, отново от Околовръстния път на София, строен преди 10 години, са отишли около 16 млн. лв. за километър. Става въпрос за почти 5 км магистрален път от разклона на „Симеоновско шосе“ до булевард „България“, също част от Южната дъга на София.

Сред най-скъпите участъци у нас е и 3-километрова отсечка, отново от столичното Околовръстно шосе в участък, познат като Западна тангента. Търгът за нея бе за цена от 74 милиона лева, което е 24.6 млн. лв. за километър.

Друго сравнение сочи, че парите за строителството на цялата автомагистрала „Марица“, която е с дължина 117 км, се доближават до сегашната сума за 6-те км по Околовръстния път. Цялата магистрала бе построена за 150 млн. лева. Последният 49-километров участък от аутобана „Тракия“ пък струваше по 4.3 милиона лева на километър, или пет пъти и половина по-евтино от Околовръстното край „Младост“ и Горубляне, съобщи „Офнюз“.

Не е ясно как управляващите са разчели сумата, която ще дойде от тол таксите, като се има предвид, че засега не се знаят нито цените за километър път за тежкия трафик, нито участъците от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат платени. Експерименталното тестване започна преди около две седмици, а окончателното й въвеждане, ако не бъде отложено за пореден път, се предвижда за началото на март идната година.

Освен за скъпия Околовръстен път пари от тола се предвиждат и за ремонти и проучвания. Правителството предвижда 447.1 млн. лв. за тези дейности за следващите три години. До 31 млн. лв. от тях се отпускат по бюджета на Министерството за регионално развие и благоустройство за тази година. Останалите 416.1 млн. лв. щели да дойдат от приходите от тол такси в периода от 2020-2021 г. за финансиране на цялостното изпълнение на проектите.

Сред обектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата Соколовци – Смолян – Средногорци, Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна; Костенец – Радуил – Боровец – Самоков; Мизия – Оряхово и други.  Дейности се планират общо за 74 участъка от републиканската мрежа. С осигурените средства ще се финансира извършването на геодезически измервания, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, изготвяне на технически проекти  за укрепване и обезопасяване на участъците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *