Европейските данъкоплатци няма да си дават парите на страни без върховенство на закона

Докладите за България в сегашния им вид ще спрат, когато изискванията бъдат изпълнени

Европейската комисия възнамерява да разшири обхвата на наблюдението за спазването на законността в ЕС. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той отбеляза, цитиран от БТА в четвъртък, че ЕК предлага наблюдението да обхване всички държави от ЕС с изготвянето на годишни доклади. Предвижда се проверките да обхващат въпроса с еднаквото прилагане на закона към всички, разнообразието на медийната среда, свободата на организациите на гражданското общество, възможността на властите да противодействат на корупцията. Наблюдението ще бъде еднакво за всички, но по-задълбочено там, където проблемите са повече, поясни Тимерманс.

По неговите думи се предвижда при изготвянето на заключенията да бъдат взимани предвид становищата на Съда на ЕС и оценките на ЕК за състоянието на европейската икономика.

Тимерманс посочи, че няма да бъде възможно евродепутатите да участват в изготвянето на оценките, каквото желание бе заявено, заради липсата на законово основание, а и защото заключенията на ЕК носят тежки правни и финансови последици за държавите, в които са установени недостатъци.

Тимерманс съобщи, че ЕК ще финансира обществени организации, работещи в полза на върховенството на закона. По неговите думи е необходимо хората в ЕС да имат общо разбиране по въпроса за законността, защото иначе се стига до конфликти.

Европейските данъкоплатци някой ден биха поискали парите им повече да не отиват към държави, където няма върховенство на закона. Ако различията останат, ще се появят нови граници, например с непризнаването на европейски заповеди за задържане заради съмнения в безпристрастността на съдилищата. Европейските граждани не биха търпели това, мнозинството от тях иска да живее в пространство на споделени ценности, допълни Тимерманс.

Той отбеляза, че независимостта на съдебната система подлежи на проверка от Съда на ЕС и не е въпрос от правомощията единствено на държавите от Общността. Политическите мнозинства не може да оправдават действията си срещу върховенството на закона с демокрацията, всички нацистки решения са били законни, макар и нечовешки, коментира Тимерманс.

Докладите за България ще спрат, когато изискванията бъдат изпълнени

В отговор на въпрос на българския евродепутат Петър Витанов зам.-председателят на ЕК изрази надеждата наблюдението над България в областта на правосъдието и вътрешните работи да постигне целите си. По неговите думи, когато изискванията бъдат изпълнени, докладите в досегашния им вид ще бъдат прекратени.

Според Тимерманс може да се очаква оценките за нашата страна да станат част от общото наблюдение за върховенството на правото във всички държави в ЕС. Няма държава, където не са нужни подобрения във върховенството на правото, заяви Тимерманс. По неговите думи е необходимо хората в ЕС да бъдат по-запознати с въпроса за законността в Общността и в отделните европейски държави. Той отбеляза, че по официални данни 89 на сто от европейците определят върховенството на закона като важен или съществен въпрос.

В основата на ЕС е постоянното спазване на законността, става дума за доверието в единния пазар, за сигурността на инвеститорите, за правата и свободите на гражданите, обобщи зам.-председателят на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *