Вече има отрицателни лихви и по депозитите на домакинствата

Печалбата на банките се увеличи с 30%, приходите от такси – с 19%

 

Отрицателните лихви по депозити за физически лица вече са факт в България. Финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова коментира, че това е очакван развой предвид ситуацията на банковия пазар. Засега тенденцията се очертава единствено за по-големите суми, но не е изключено след време да се пренесе и към по-малките спестявания.

От известно време част от големите банки на пазара не предлагат депозити за физически лица, а вече е факт и такъв с отрицателна лихва, както и по-високи такси за обслужване. „Тези такси и лихви се отнасят за депозити с по-големи суми. В повечето случаи тези, които са 400 000 лева“, обясни Николова. Тя припомни, че от години фирмените депозити се облагат с отрицателни лихви, тъй като банките от своя страна плащат такава по свръхрезервите си в БНБ. И все пак, когато става дума за физически лица, въпросът е репутационен. „Много от хората казаха: „да, ама на банките в момента не им трябват пари и съответно не искат нашите спестявания“. Така че, според мен по-интелигентният начин е една банка да спре да предлага депозит, отколкото да налага отрицателна лихва върху него“, коментира експертът.

В опит да избегнат стопяването на спестяванията си заради инфлацията много хора прибягват до инвестиции в недвижими имоти или по-скъпи движими вещи. „Това не ги защитава от инфлация, но по принцип очакванията за инфлация са доста сериозен фактор, който влияе върху поведението и това, което виждаме, че се случва в момента“, отбелязва Николова.

По нейните думи има над 50% намаление в обемите на привлечените средства в банковата система в лева и в евро както на месечна, така и на годишна база. Тъй като банките са свръхликвидни, тази тенденция не застрашава стабилността им, коментира експертът.

От данните на БНБ стана известно, че печалбата на банките към края на август възлиза на 889 млн. лв., което е с 204 млн. лв. или с близо 30% повече спрямо същия период на 2020 г. Една от основните причини са повишените нетни приходи от лихви. През първите осем месеца на миналата година те са възлизали на около 666 млн. лв., а към края на август 2021 г. достигат 792 млн. лв., тоест с около 126 млн. лв. повече. Това е ръст от 19%.

Друга причина за увеличаването на печалбата е спадът на лошите кредити и съответно на разходите за обезценка. Въпросните разходи са 424 млн. лв., което е намаление с 67 млн. лв. (-13,7%) на годишна база.

Общият размер на отпуснатите от банките кредити през август нараства с 319 млн. лв. и достига 72,7 млрд. лв. Заемите за домакинствата нарастват с 369 млн. лв., но отпуснатите кредити за бизнеса намаляват с 41 млн. лв.

Депозитите в банките в края на август възлизат на 112,5 млрд. лв. като спрямо предходния месец нарастват с 1,2 млрд. лв. Увеличават се спестяванията както на фирмите (с 667 млн. лв.), така и на домакинствата (със 114 млн. лв.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *