Велислав Минеков за Анастас Герджиков: „Духът на Аристотел срещна духа на Винету“

Един от начините за спасяването на НДК е ГЕРБ да освободи офисите

 

„Духът на Аристотел срещна духа на Винету“. Така в неделя служебният министър на културата проф. Велислав Минеков коментира пред БНР номинацията на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент, подкрепена от ГЕРБ-СДС.

„Това е падение, жалко за г-н Герджиков. Смятам, че ректори и директори на училища не трябва да влизат в политическа битка“, заяви той и добави: „В краткото минало видях как може да се изберат ректори, посредством политически натиск, как да бъде обработен Студентският съвет, как да бъдат притиснати преподавателите, дори да има лек протест, дори да се измисли донос. Това се е случвало с ректори в страната“.

„НДК е на огромен минус. Нещата вървят към 90 млн. лева, не знам как да започнем спасяването му. Един от начините е да се освободят двата етажа от НДК (където са офисите на ГЕРБ – б.ред.). Аз показах вече документ, който е подписан от г-н Бойко Борисов – сам си е дал офиси, вземайки тези два етажа от НДК“, заяви Минеков.

Преди дни той обяви, че ще помоли настоятелно партията да напусне помещенията на НДК, които заема. В неделя той добави партия ГЕРБ са единствените, които не плащат нищо: „Защо да не си платят тока, парното и площта, които обитават“.

Коментирайки политическата обстановка преди предстоящите на 14 ноември избори, проф. Минеков заяви, че Кирил Петков и Асен Василев са „обречени на успех”. „Това дава свобода на останалите да се насочат и да тръгнат към тях“, каза служебният министър.

„Правителство ще има, всички ще направят компромис. Аз просто ще ги поздравявам отстрани, нямам повече сили“, каза той.

Служебният министър на културата смята, че трябва да има нов Закон за радиото и телевизията:

„При мен постъпиха много предложения за изменение и допълнение на стария ЗРТ, но има и предложение за нов закон. Старият е направен така, че да бъде част от костюма на всеки един управляващ, а това е щета, защото може да води до потисничество, насилие и щета върху свободата на медийното пространство“, каза Минеков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *