Делян Пеевски обвини част от верните на Ахмед Доган депутати за оказване на натиск върху някои областни ръководители на ДПС и заплаши, че ще бъдат подадени жалби до разследващите органи. За първи път в понеделник Пеевски започна да говори и за реалната опасност от разцепление на ДПС.

“Това никога няма да си го простим и двамата с д-р Доган, ако партията се разцепи по оста Доган – Пеевски. Това е абсурдно и ние двамата носим отговорност това да не се случи”, каза Пеевски

Съпредседателят на ДПС изкара на преден план пред камерите местните лидери на ДПС в Търговище и Пловдив-област. Те обявиха, че са били заплашвани и потвърдиха, че ще подадат жалби в полицията.

“Всичките са били натискани и плашени да не идват на сбирката. Джевдет Чакъров също е звънял на колегите да не идват на сбирката, което не му прави чест. Аз му се обадих за тази сбирка. Поканени са всички на тази сбирка. Нали искаха да работят колективните органи (на ДПС)”, каза Пеевски, който се появи пред медиите след среща с малка част от местните лидери на ДПС в столичния хотел “Маринела”.

Пеевски призова Доган на диалог, за “да не си цепим партията”, но отправи и заплаха, че ще намеси МВР и прокуратурата във вътрешните скандали: “Ние ще си подадем жалби за натиска и заплахите”.

“Колегите през последните няколко дни са тормозени и натискани. Които са били натискани, ще си подадат жалби за това, защото ние работим по закон”, каза Пеевски.

Лидерът на парламентарната група на ДПС призна, че все още не е говорил с Ахмед Доган за ситуацията в партията и няма обяснение защо Доган не иска да говори с него. “Колегите (присъстващи на срещата) призоваха за пълно обединение между г-н Доган и мене. Партията да бъде цяла. Никой не може да си позволи няколко деребеи, които искат да я разрушат в момента заради своите амбиции, колегите не го приемат това и ни призовават да сме заедно”, каза Пеевски.

Той изрази надежда за заедност в ДПС след като партията успя да се превърне във втора политическа сила с 47 депутати. “Никой не може да си позволи това да го счупи. От моя страна тема няма. Аз съм готов да сме заедно, искам да сме заедно и ДПС да върви обединено напред, а не както го изкарват по медиите, че има две ДПС-та на Доган и Пеевски”, каза Пеевски и допълни: “От моя страна всичко е направено да бъдем заедно. От тук нататък той (Доган) е на ход.”

Имаше натиск, имаше заплахи

Двама от областните лидер на ДПС взеха думата след изказването на Делян Пеевски. Първи говори областният председател на ДПС-Търговище Хамди Илиязов, който каза, че при тях проблемът бил свързан с депутата Джейхан Ибрямов, който бе изключен от парламентарната група. Този депутат искал “да разбие цялото ДПС”.

Лидерът на ДПС-Търговище каза: “Джевдет Чакъров ми звъня да не идвам и сега ще направим жалба срещу него”. След това думата взе Юксел Расим, който е областен председател на ДПС за Пловдив област. “Ние сме тук за страната ни и за партията ни”, каза Расим, зовейки за обединение на ДПС зад д-р Доган и Пеевски.

“Имаше обаждане, имаше натиск”, каза Расим, но без да уточни кой го е натискал. “От много места. Ще има жалби, които ще бъдат подадени в МВР”, обясни той.

Напрежението расте, а Доган мълчи

Напрежението между двете групи в ДПС продължава, докато почетния председател Ахмед Доган продължава да мълчи. В понеделник  депутатът от ДПС Хамид Хамид призова да мислим “д-р Ахмед Доган и Пеевски като един човек”. Дългогодишният депутат от движението д-р Хасан Адемов обаче контрира, че силовият подход в партията доминира и това е активирало имунната ѝ система.

Двамата се разминаха относно втория мандат, който се очаква ДПС да получи, като втората по численост група в парламента. Хамид заяви, че ще положат всички усилия, за да има правителство с втория мандат. Хасан Адемов обаче каза, че решение за втория мандат ще има след провеждането на необходимите обсъждания в ДПС.

Друг детайл е, че прессъобщенията от двата лагера идват от различни електронни пощи. Тези на Делян Пеевски от пресцентъра на ДПС, докато на тези, които са с Доган – от “dps17.press”

Хасан Адемов: Очакваме Доган да разтълкува “връщане назад няма”

“Случващото се в Движението за права и свободи може да се определи като “криза на механизма за вземане на решения. ДПС е така структурирано, че когато е налице проблем в някоя от регионалните структури, например, веднага се активира имунната система на партията. Колективните органи винаги са били тези, които обсъждат и вземат решения, оттам и дойде сегашният проблем, тъй като напоследък доминират индивидуалните решения и силовият подход.” Така описа ситуацията в ДПС д-р Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика и едно от знаковите лица на партията, пред БНР.

По думите на Адемов, в ДПС водещият принцип винаги е бил решенията да се вземат след разговори. Именно по тази причина въпросът за подкрепата на кабинета “Желязков” е създал напрежение.

“Скърца механизмът за вземане на решения в партията. Факт е, че Централното оперативно бюро не е заседавало от националната конференция насам”, каза д-р Адемов.

Той бе категоричен, обаче, че ДПС има съпротивителните сили да реши собствените си проблеми.

“ДПС е в топ форма, на последните избори увеличи гласовете си и присъствието си в Народното събрание. Партия като ДПС няма да допусне разединение и това беше основното послания след срещата на 17-те народни представители с почетния председател д-р Ахмед Доган. Очакваме той да се произнесе и да разтълкува посланието “Връщане назад няма”, добави Хасан Адемов.

Според Адемов е ноторно известно, че лидерът на ДПС е д-р Ахмед Доган, а оперативното ръководство се състои от двама души, които имат ясни права и задължения.

Двамата съпредседатели имат съвършено различен профил: единият идва от бизнеса, където решенията се вземат еднолично и се очаква да доведат до конкретни резултати. Джевдет Чакъров е академичен човек, диалогичен, разчита на колективните решения”, каза още Адемов.

По думите му, уставът на партията ясно казва, че ако са допуснати нарушения в процедурите, трябва да има санкция.

Според д-р Адемов ситуацията в България и случващото се в Европа изискват полагането на максимум усилия за съставяне на правителство, но решение за втория мандат ще има след провеждането на необходимите обсъждания в ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *