В писмо до посолствата съпредседателят на ДПС твърди, че почетният председател има връзки с Митрофанова, а препоръката му да не се гласува кабинетът е хибридна атака

Делян Пеевски официално декларира верността си към почетния председател на движението Ахмед Доган в разпространеното изявление в неделя, но в същото време буквално го “топи” пред посланиците на страните от ЕС и НАТО у нас, като го обвинява за провала на правителството на ГЕРБ заради “тесни връзки” с Русия и “хибридна атака” от страна на Доган срещу ДПС.

Обвиненията са чрез писмо, което е изпратено миналата седмица, малко след като опитът за съставяне на правителство се провали. Междувременно, след като Доган разговаря с противниците на Пеевски в събота, но не покани и него на среща, Пеевски направи две изявления. Едното в неделя, с което засвидетелства верността си към Доган, а второто в понеделник – след сбирка в негови верни областни председатели на ДПС. След нея той официално поиска среща с Доган.

Доган е виновен за разцеплението в групата

Веднага след като се провали опитът на ГЕРБ да прокара правителство на малцинството в парламента миналата сряда, от централата на ДПС са изпратили писмо до посолствата на страните от ЕС и НАТО, с което “Капитал” разполага, като два източника потвърдиха, че писмото е получено в дипломатическите мисии.

В него се казва, че Централното оперативно бюро (тясното ръководство) на ДПС е решило да подкрепи предложения от ГЕРБ кабинет с премиер Росен Желязков като “единствения вариант в този парламента за съставяне на стабилно евроатлантическо правителство, което да осигури продължаване на членството на България в ЕС и НАТО и предоставянето на необходимата военна помощ за Украйна”. Но Ахмед Доган се е опитал чрез телефонни обаждания да даде указания да не се подкрепя правителството. “В резултат на това действията на г-н Доган доведоха до разделение в парламентарната група на ДПС, като 30 депутати гласуваха “за” правителството, според партийното решение, 14 гласуваха “против”, а един се въздържа”, се казва в писмото.

Впечатление прави, че в него Ахмед Доган е наречен бивш председател на ДПС, а не почетен председател, каквато позиция той има в партията, след като се оттегли от лидерския пост през 2013 г.

“Действията на Доган са хибридна атака срещу ДПС”

Нещо повече – отправят се директни обвинения от страна на Пеевски към Доган за връзки с Русия. “Като се имат предвид и предишни изяви и подкрепа на г-н Доган за Русия и нейната политика и тясната му връзка с посланик Митрофанова и руския консул в България, смятаме, че днешните му действия представляват хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация”, е написано в писмото.

То е подписано от зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов. Но очевидно той говори от името на Пеевски, защото завършва с думите: “Председателят на ДПС г-н Делян Пеевски ви уверява, че той лично и партията, която той ръководи, остават ангажирани с евроатлантическия курс и ценности.”

Според дипломат, с когото “Капитал” разговаря, обичайно е да се пращат политически позиции по важни въпроси, но за първи път се получава позиция, която очевидно показва разделение вътре в самата партия. “Не бих очаквал никое посолство да реагира на такова писмо”, каза той.

Пеевски се опита да оправдае разцеплението в редиците на ДПС при гласуването на правителството “Желязков” с вътрешна битка в ДПС по линията Русия – НАТО веднага след като опитът на ГЕРБ да прокарат кабинета се провали. “Видяхме, че в ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати”, каза той веднага след гласуването, като обяви, че с отхвърлянето на правителството “Русия е спечелила”.

Бивш председател или лидер е Доган за Пеевски

Писмото до посланиците от името на Пеевски рязко контрастира на разпространеното в неделя следобед изявление, в което той декларира верността си към Доган. В него той дословно казва следното: “Доган е лидерът, до когото неизменно съм бил в най-трудните моменти, независимо от всичко! Когато са го предавали, когато е било трудно, когато всички са се изпокривали, аз пак съм бил до него. И другото – той винаги е бил до мен, дори когато е било много, много трудно. Винаги сме били заедно. Тъй като тези дни се нагледахме и наслушахме на интриги, внушения, подмяна и манипулации, ще се обърна с цялото си уважение към г-н Доган, за да кажа само едно: винаги съм бил до теб, винаги си можел да разчиташ на мен и това не се е променило.”

Пеевски направи това изявление ден след като почетния председател на ДПС се срещна със 17-те депутати, които се съобразиха с препоръката му и не подкрепиха правителството “Желязков”. Въпреки очакванията, че Доган ще предприеме същия подход за среща и с останалите депутати от групата и самия Пеевски, такава среща не се състоя, а вместо нея до медиите беше разпратено изявлението на Пеевски. Като причина за разрива в ДПС обаче той не посочва разделението между евроатлантически и проруски настроени депутати, а “дерибеите” в ДПС”, както той нарича хората, срещу които предприе чистката в партията.

В понеделник Пеевски свика председателски съвет на партията, след който поиска лична среща с Доган. “От моя страна всичко е направено да бъдем заедно. Оттук нататък той е на ход. Никога няма да си го простим и двамата с д-р Доган, ако партията се разцепи по оста Доган – Пеевски”, каза той. Пеевски обяви, че е поканил на сбирката и другия съпредседател на движението Джевдет Чакъров, но той не е отишъл. Заедно с Пеевски бяха и областните председатели партията в Търговище и Пловдив, които се оплакаха, че върху тях е оказван натиск от Чакъров да не присъстват на срещата. Те обявиха, че са подали жалби в полицията за това. Пеевски призна, че на съвета не са се отзовали всички областни председатели. Какъв е техният брой обаче така и не стана ясно.

След срещата на противниците на Пеевски с Доган се появи и още един любопитен нюанс. Другият съпредседател на движението Джевдет Чакъров заговори, че трябва да се направи опит да се състави правителство в този парламент. Като втора политическа сила в парламента предстои ДПС да получи втория мандат от президента Румен Радев. По този повод Пеевски заяви, че след като получи мандата, ДПС ще го върне неизпълнен. А зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов, който беше изключен от парламентарната група на движението, заяви, че “никой в ДПС не се отдалечава от евроатлантизма”. “Пръв д-р Доган начерта пътя на България към ЕС и НАТО”, каза той в интервю за БНТ в неделя.

Пеевски не за пръв път използва позицията си на съпредседател на ДПС, за да демонстрира, че е приеман от посланиците на страните, които са евроатлантически партньори на България. В средата на май – в Деня на Европа, изненадващо от пресцентъра на движението разпространиха негови снимки от среща с дипломати в резиденцията на белгийския посланик в София. По-късно стана ясно, че такива срещи е имало и с други политически сили, но принципно за тях няма публична информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *