За опасни за здравето дезодоранти, шампоани и душ-гелове съобщи европейската система Safety Gate. Продуктите са на популярни марки, но са описани партиди, които съдържат вредния за хората химикал пропионалдехид (BMHCA), който може да доведе до проблеми със зрението, алергии или безплодие.

“Рискът при тези продукти е наличието на един химикал, който е забранен за влагане в козметичните продукти и наличието му води до увреждане на репродуктивната система, до алергии и до нарушаване на зрението”, каза пред “Труд news” Габриела Руменова от платформата “Ние, потребителите”. “Това е абсолютно забранена съставка, която крие риск за здравето, при това не епизодичен, а перманентен риск”, обясни Руменова.

Тя отбеляза, че потребителите могат да проверяват в европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни стоки Safety Gate дали даден продукт не фигурира с предупреждение в поддържания регистър, преди да го купят.

Габриела Руменова даде пример, че всеки от продуктите в Safety Gate присъства със своето изображение, наименованието на брандовете и баркода, номера на самия продукт, по който може да се идентифицира, че е от въпросната проблемна партида. Сигналите в системата се подават от всички държави членки, като най-често партидите се изтеглят от пазара и се унищожават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *