Екстремна геомагнитна буря удари Земята (снимки)

Възможни са сривове на комуникационната система и проблеми в напрежението

 

Екстремна геомагнитна буря от пета степен по петстепенната скала за интензитета на геомагнитните бури беше наблюдавана на Земята за първи път от 2003 г. , предаде Франс прес, като се позова на американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

Мощната буря е била наблюдавана в петък вечерта и е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето.

По-рано американските експерти предупредиха, че са издали тревога за буря с интензитет от четвърта степен, но в крайна сметка геомагнитната стихия се е оказала още по-мощна.

Тя може да повлияе на електрическите мрежи, на космическите кораби, на сателитната навигация, на джи пи ес-ите и на други технологии, предупреждават експертите.

Необичайна червена светлина притесни хората в България, съобщи сайта MeteoBalkans.com.

Публикувани са снимки, изпратени от читатели. Кадрите са от София, Кула, Враца и Лом. Вижда се червеникава светлина, която прилича на пожар.

Явлението е било видимо и в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Става въпрос за полярно сияние, следствие от силната магнитна буря, която  удари планетата ни на 10 май и ще продължи до 12 май.

Днес и в неделя ще има впечатляващи полярни сияния в някои части на света.

При взаимодействието на слънчевата плазма с магнитосферата на Земята частици ще летят наоколо и ще се удрят в атмосферата. В зависимост от газа, с който взаимодействат, те излъчват различни цветове.

Количеството и енергията на прииждащата плазма са толкова значителни, че полярните сияния ще се виждат на по-ниски магнитни ширини от обикновено – може би чак до северна Калифорния в САЩ и до северна Германия в Европа. В Южното полукълбо ще са видими в Тасмания и южния остров на Нова Зеландия.

Причината за всичко това се крие в огромно и изключително активно слънчево петно, наречено AR3664. През последните няколко дни то е отговорно за няколко слънчеви изригвания. Слънчевото петно е широко колкото 16 Земи, подредени една до друга – толкова голямо, че може да се види с просто око.

Поне пет коронални изхвърляния на маса са се насочили към Земята. Възможно е три от тях да се комбинират в “канибал” – това е ситуация, в която последващо изхвърляне на коронална маса е по-бързо от предишните. Така то ги настига, слива се с тях и удря планетите по пътя си като едно своеобразно цунами от плазма.

Плазмата достигна Земята на 10 май. По-голямата част от нея ще падне в събота. Геомагнитната буря ще продължи до 12 май.

За последно мощна буря от пета степен е имало през октомври 2003 г. и тя е била известна като “Хелоуинската буря”. По онова време е имало прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

Подобни бури пораждат и впечатляващи сияния, които понякога се явяват и в по-южни от обичайните региони на наблюдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *