785 терористи са избягали при офанзивата на Турция в Сирия

Ердоган: Заплахите няма да ни накарат да спрем военната операция в Сирия

Администрацията на сирийските кюрди в Северна Сирия обяви, че 785 чужденци, свързани с терористичната групировка ДАЕШ (“Ислямска държава”), са успели да избягат от лагер, където са били задържани, след обстрел от страна на Турция, съобщават световните информационни агенции.

В очевидна препратка към подкрепяните от Турция сирийски бунтовници, администрацията уточни в изявление, че “наемници” са нападнали лагера, където “елементи на ДАЕШ” на свой ред нападнаха охранителите на лагера и отвориха портите.

Анадолската агенция съобщи, че съюзените сирийски сили са превзели град Сулук в петия ден на офанзивата на Турция в Североизточна Сирия.

Агенцията уточни, че центърът на града, който е разположен на стратегически кръстопът на около 10 км южно от границата с Турция, е бил прочистен от “Отрядите за народна защита” на сирийските кюрди.

Турция смята отрядите за терористична групировка, тъй като била свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава от няколко десетилетия.

Кюрдски представител, който е пожелал да остане анонимен, е заявил, че сблъсъците в Сулук продължават.

От турското военно министерство обяви, че 480 бойци от “Отрядите за народна защита” са били “неутрализирани” от началото на операцията, която започна в сряда. Броят на убитите кюрдски бойци не може да бъде потвърден от независим източник.

Няколко снаряда, изстреляни от Сирия, удариха турските гранични градове Акчакале и Суруч в провинция Шанлъурфа. Анодолската агенция допълни, че един човек е бил ранен днес в Суруч.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган заяви, че заплахите за санкции и ембарго за оръжията от страна на Запада няма да спрат турската военна офанзива срещу кюрдските милиции в Сирия, съобщава АФП.

“След началото на нашата военна операция се изправихме срещу заплахи като икономически санкции и ембарго на продажбите на оръжия. Тези, които си мислят, че могат да принудят със заплахите си Турция да се откаже жестокото са се излъгали“, заяви Ердоган в телевизионно обръщение, цитирано от БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *