5216 пенсионери крепят службата в армията и МО

Голяма част от тях продължават да са под пагон

5216 пенсионери продължават да работят в структурите на Министерството на отбраната и Българската армия. Това става ясно от писмен отговор на военния министър Стефан Янев до депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров по реда на парламентарния контрол.

Димитров аргументира въпроса си с обявеното от правителството намерение за административна реформа.

„Хора, навършили пенсионна възраст, би следвало да продължават да работят в държавната администрация само по изключение, когато притежават знания и умения, които не могат да бъдат осигурени от по-млади служители“, пише депутатът до министъра.

284 са лицата, упражнили правото си на пенсия, които продължават да работят в администрацията на Министерството на отбраната (МО) и в структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната. От тях 42 са цивилните служители; а 235 са военни, пенсионирани по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване. От 235-ата военни 98 продължават да служат под пагон, а 137 са вече цивилни.

3939 пък са работещите пенсионери във въоръжените сили на Република България, става ясно от отговора на министъра.

От тях 653 са цивилни, а 3151 военни (пенсионирани по чл. 69 от КСО). 1300 от последните 3151 са все още под пагон, а 1851 са вече цивилни служители.

Справка е подадена и за лицата в търговските дружества към МО. В тях работят 993 пенсионери.

По искане на депутата Мартин Димитров министърът е предоставил данни и за това от колко време са се пенсионирали въпросните лица. Класификацията е за 1, 2, 3, 4 и 5 и повече години.

Тук категорично преобладаваща е последната група – на най-старите пенсионери (получаващи пенсии от 5 и повече години). Те са 3861 от всичките 5216 – т.е. над 74%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *