Кантарджиев зове КОВИДясалите да не се правят на герои

Дразни ли го някой гърлото, да си седи вкъщи! Яви ли ви се хрема и кихане, не излизайте навън, призова професорът 

Пандемията от COVID-19 ще приключи през април. Ще придобие ендемичен характер. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

Той препоръча на работодателите да направят график, да се сформират екипи и да се осигури взаимозаменяемост, ако не искат да им спре дейността в предприятията заради започващата нова вълна от Омикрон.

Служителите няма да са много болни, но няма да са на работното си място, добави експертът.

Като си грипясъл, не прави чудеса от героизъм – да отидеш в службата, подчерта той. Същото се отнася естествено и за КОВИДясалите.

„Дразни ли го някой гърлото, да си седи вкъщи! Яви ли ви се хрема и кихане, не излизайте навън!“, подчерта Кантарджиев.

„Броят на заразените с COVID-19 ще продължи да се увеличава. Тази седмица в работните дни може да достигнем и рекорди на дневна заболеваемост“, прогнозира той.

След като водещият Виктор Николаев каза, че бил впечатлен от разкритието на Мария Цънцарова, че 1/3 от депутатите на „Възраждане“ са се ваксинирали и това се разбрало дни преди организираният от тях протест срещу зеления сертификат, Кантарджиев коментира, че по-добро убеждение за ползата от ваксините няма.

„Това, че са се имунизирали, не е укорно, но хайде да говорим за важните неща! В политиката не се меся!“, сподели той.

„За съжаление при Омикрон има пет пъти по-голяма вероятност да го прекараш втори път. Който е боледувал преди повече от 4-5 месеца – нека се ваксинира. Притеснява ме и това, че не знаем при Омикрон какво се случва с т.нар. „късен COVID”. Не е ясно и колко ще трае имунитета след този вариант на коронавируса”, каза още професорът.

Той съветва хората с две дози АстраЗенека да си направят бустер с РНК ваксина, за да не е защитата им с ефективност около 20%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *