400 000 “мъртви души” по избори

„Реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000”, заяви шефът на Информационно обслужване проф. Михаил Константинов. Това прави разлика от 400 000 “мъртви души”. Само по себе си това ще доведе най-малко до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните числа показват обратното. Другата опасност е манипулацията с вота. Експертът посочи, че най-много се търгува с гласове при местните избори, защото няколко гласа могат да променят резултата.

Избирателните комисии са сформирани от различни политически сили, като секциите трябва да се саморегулират, припомни Константинов. По думите му в страната има над 2000 избирателни комисии, които наблюдателите нямат възможност да проверят.

Проф. Константинов подчерта, че местните избори са най-сложните за изпълнение. Най-слабото звено при подготовката на вота е слабата подготовка на секционно-избирателните секции, посочи той. Експертът припомни и ситуацията отпреди 4 години в Арена Армеец, като се надява подобни ситуации да не се повторят тази година. Очаква се ЦИК да въведе онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните служители. Професорът посочи, че въпреки че ще се приемат бюлетините само в Арена Армеец, те ще се предават на три отделни места вътре в залата, като се надява това да улесни процедурата.

Константинов заяви също, че няма опасност компютрите на Информационното обслужване да бъдат хакнати, защото са изолирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *