4 милиарда лева годишно доплащат пациентите в болниците

Близо 4 милиарда лева годишно са доплащанията на пациентите в болниците. Те обаче не винаги са основателни. Това коментира пред БиТиВи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. По думите му в държавните и общинските болници се плаща под масата, а в частните – организирано, като се “измислят” различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят.

Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване. В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не, каза Дечев. Според д-р Дечев проблемът с наредбата за доплащане е, че тя дава възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща. В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредба ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно, заяви още Дечо Дечев.

В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса – започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни – 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и – 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува, разясни шефът на НЗОК. Такива доплащания се правят и в държавните болници, но не винаги стават пред касата на болницата. Причините за доплащанията в държавните болници са лошият мениджмънт и “затварянето на очите” при тези практики, смята д-р Дечев.

Според него правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване. Дечо Дечев критикува новия здравноосигурителен модел, предложен от министър Кирил Ананиев. По думите му със създаването на частни фондове има опасност да стане така, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. Според него предлаганият нов модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари, а всичко се разполага в рамките на онези 8% вноска за здраве от заплатата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *