Що за „почит“, що за абсурд!? БТР подкара траурния лафет на патриарх Неофит

Неуместен протоколен гаф на траурната церемония по изпращането на българския патриарх Неофит. Замисълът на организаторите тленните останки на Негово Светейшество да бъдат транспортирани на устройство, наречено лафет, първоначално срещна одобрението на миряните.

Лафетът е гаубично оръдие, което впоследствие е преработено. Церемонията с лафета днес е замислена като паралел с литийното шествие на 5 септември 1943 г., когато е пренесено тялото на цар Борис Трети.

На траурната церемония по изпращането на цар Борис обаче лафетът е теглен от впряг от шест коня. С днешна съвременна дата военното съоръжение бе докарано с БТР. И… потеглено от високопроходимата машина.

Нелепото бръмчене на мотора на тежката машина бе в абсурден дисонанс с траурната мълчалива скръб на хилядите миряни, събрали се да изпратят в последния му път своя любим духовен баща.

Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изпратени до митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ – мястото, на което Негово Светейшество е пожелал да бъде погребан. Там ще бъде неговият последен дом. Патриархът ще бъде положен в гроб точно зад този на Екзарх Йосиф.

Шествието ще премине в траурна тържественост по централните улици – „Оборище“, „Георги С. Раковски“, „Цар Освободител“. На две места ще има положена кратка молитва.

Шествието ще достигне до „Света Неделя“, където ще бъде извършено погребението на Негово Светейшество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *