БХК ревна на прокуратурата заради нападението над Лорер (видео)

Главният прокурор е сезиран за проявено силно агресивно поведение на привърженици на партия „Възраждане“ срещу депутата от еврейски произход Даниел Лорер. Това се е случило, когато Лорер е напускал кафене в близост до сградата на Народното събрание, съобщава Българският хелзински комитет в своя сигнал до прокуратурата. Премиерът Николай Денков също очаква бързи и категорични действия за подвеждане под отговорност на гражданите, атакували депутата.
Видеозапис

На видеозапис, публикуван във видеоплатформата YouTube се вижда как тълпата запречва входа на заведението, пречейки на Лорер да го напусне. Чуват се скандирания към него: „еврейски националист“, „сатанист“, „сатана“, „крадлива сатана“, „българоубиец“, „убиец на България и Палестина“, „евреите унищожиха този свят“, „ей тука има един национален предател“, „ционист“, „израелски копелета сатанински“, „отивай си в Израел“. Чуват се също реплики „Няма да го биеме, бе, ние го обичаме! Само ще му покажем народната любов“, пише в сигнала.

Лорер е бил придружен от полицейски служители до сградата на Народното събрание заради агресивното поведение срещу него.

„Нападение като вчерашното, повод за настоящото писмо, е евентуално престъпно съгласно Наказателния кодекс на Република България, и е необходимо да бъде своевременно образувано досъдебно производство като се проведе разследване за установяване самоличността на извършителите и ангажиране на тяхната отговорност.“, заявява БХК.

Организацията напомня за своя сигнал от юли м.г., с който бе поискано от прокуратурата да предяви иск за разпускане на „Възраждане“.

„Настоящата ескалация е логично продължение на бездействието на българската прокуратура от дълги години да противодейства на антидемократични по характера си партии като „Възраждане“, се казва в сигнала на БХК.

В петък „Продължаваме промяната“ също излезе с остра реакция за проявената агресия срещу Даниел Лорер. ПП обяви, че се противопоставя твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки.

„За нас, като партия в държава членка на Европейски съюз, е недопустимо в XXI век все още да съществува подобен тормоз на етническа или верска основа“, се казва в позицията..

По информация на партията Лорер е бил заобиколен плътно и нападнат вербално.

„След като депутатът напуска кафене в близост до Народното събрание, той става жертва на хулигански прояви и реч на омразата на база неговия еврейски произход“, добавят от ПП.

„Използваме случая, за да изразим отново силно безпокойство от безнаказаното засега разпалване на етническа омраза в българското общество. С ясното съзнание, че се прави с предизборни цели, сме убедени, че мълчаливото поощряване на такова поведение далеч не е безобидно“, се казва в позицията на ПП.
Денков: Очаквам бързи действия

Премиерът Николай Денков очаква бързи и категорични действия за подвеждане под отговорност на гражданите, атакували народния представител Даниел Лорер на 14 март заради етническата му принадлежност.

„Всякакви форми на насилие, дискриминация и омраза на расова и етническа основа нарушават основни човешки и конституционни права и са недопустими в свободното и демократично българско общество. Само с бърз и категоричен отговор от правораздавателните органи може да се изкорени чувството за безнаказаност и да се предотврати ескалацията на подобни прояви с наближаването на евроизборите“, коментира акад. Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *