Шойгу нареди на руската армия в Украйна: Унищожавайте приоритетно…

Той е разпоредил на руската армия да унищожава приоритетно украинските ракетни и артилерийски установки с голям обхват

 

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е разпоредил на армията да се съсредоточи главно върху унищожаването на украинските ракетни и артилерийски установки с голям обсег. Това съобщи днес руското министерство на отбраната, предадоха световните агенции.

Киев съобщава, че е нанесъл с ракетни системи за залпов огън, доставени от Запада, поредица удари по 30 руски логистични обекта и складове с муниции, припомня Ройтерс. Агенция ТАСС допълва, че в заповедта си Шойгу споменава, че вражеските ракетни и артилерийски установки с голям обсег нанасят удари по жилищни квартали в населени места в Донбас и са използвани за умишлено унищожаване на полета с пшеница, а също и на зърнохранилища.

Руските въоръжени сили казаха по-рано, че са унищожили множество оръжия, доставени от САЩ и други държави от НАТО, включително съвременна ракетна система, при нови свои атаки срещу украински позиции. Говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков каза, че в Одеса е бил поразен склад, в който били съхранявани противокорабни ракети „Харпун“, а в Донецка област, близо до град Покровск, е била поразена доставена от САЩ ракетна система за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Достоверността на руските твърдения не може да бъде потвърдена, тъй като според независими експерти системите HIMARS са трудни за откриване и унищожаване, отбелязва ДПА.

Всяка от предоставените на Украйна ракетни системи HIMARS разполага с шест ракети, с обсег до 80 км, което дава възможност на украинските сили да нанасят удари по командни пунктове, складове с боеприпаси и гориво на руската армия, както и по войски разквартирувани дълбоко зад линията на фронта. Предвид това, че цената на една ракета е 155 000 долара е обяснимо защо украинските сили се стремят да ги използват срещу по-важни от военна гледна точка цели като командни пунктове, складове с оръжие и казарми, а не срещу отделни танкове или артилерийски системи на противника

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *